Vida a célkeresztben

2021.08.25. 20:00

A Pétávnál folytatódhat a baloldali tisztogatás?

Egyelőre a városháza sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azokat az értesüléseinket, hogy a Pétáv Kft. ügyvezetőjének, Vida Jánosnak is kitelhet az ideje a cég élén, hiszen legutóbb már a Tettye Forrásháznál betöltött igazgatósági tagságától is megfosztották.

Bóka Máté

Pécs Laufer László Hungary közmuvek távfutés vezetékei távfutó vezetékek DN20151208

Fotó: Laufer László

Az MSZP-s befolyású városvezetés a közelmúltban távolította el a Tettye Forrásház Zrt. igazgatóságából Vida Jánost, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatóját, és helyére a volt MSZP-s alpolgármester fiát, Meixner Barnát, a Biokom igazgatóját ültették. A lépést hivatalosan is megindokolták, a szokásos, konkrétumok nélküli szófordulatokkal Vida elfoglaltságaira hivatkoztak, mondván a Tüke Busznál is vannak feladatai. Ugyanakkor 2019 végén a baloldali vezetésnek ez még annyira nem jelentett problémát, sőt, akkor ezt még szinte előnyként fogalmazták meg vele kapcsolatban, mondván az „önkormányzat fontosnak tartotta, hogy a Tettye Forrásház Zrt. igazgatóságába olyan személy kerüljön megválasztásra, aki jól ismeri a pécsi közműszolgáltatók működését, sokéves gyakorlattal rendelkezik, és szakmai tapasztalatát szem előtt tartva képes hatékonyan segíteni az ügyvezetést”.

Időközben azonban a baloldali városvezetés választási lendülete kifulladt, a regnálása óta súlyos belső konfliktusok terhelik nemcsak a koalíciót, hanem az önkormányzatot és a cégeit, arról nem is beszélve, hogy a Pétáv esetében tavaly és idén is több száz millió forintnyi osztalékkifizetést írtak elő, ami mintegy 600 millióval terhelheti meg a vállalat kasszáját. Ebből egyébként a legtöbbet a cég francia kézben lévő kisebbségi tulajdonosa, a Pécsi Hőerőmű Zrt. kaphat meg, ami nemcsak Péterffy Attila polgármester, hanem Meixner Barna volt munkahelyének kistafírozását jelenti.

Úgy tudjuk, hogy Vida mindezzel nem nagyon értett egyet szakemberként, hiszen ebből a forrásból akár a pécsiek számára biztosíthattak volna kedvezményeket, vagy korszerűsíthették volna a távhőrendszert is a baráti multi megsegítése helyett.

Vida ráadásul azon vezetők egyike, aki még a Fidesz alatt is dolgozott a városi cégnél, ám akinek szakmaiságát eddig nem kérdőjelezték meg, személye hasonló ahhoz a Kiss Tiboréhoz, aki a Biokom egykori ügyvezetőjeként korábban a baloldali önkormányzat alatt és a Fidesz alatt is szolgált, viszont környezetvédőként a mecseki fák megvédése mellett állt ki – ez pedig nem biztos, hogy nyerő álláspont volt Péterffyvel szemben. Kiss végül távozott a posztjáról „közös megegyezéssel”. Forrásaink szerint pedig a szakmai érvei miatt nem kizárt, hogy Vidának is mennie kell majd, ahogyan ez állhatott annak a háttérében is, amikor Brandstätter Gábor a Tettye Forrásház Zrt. éléről alig tíz hónap leforgása után távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!