bosszantó

2021.08.15. 11:30

Csótányok szaladgálhatnak a lépcsőházban

A vécék mögötti fővezetékrendszer felől támadnak leggyakrabban a hívatlan rovarok.

F. Sz.

Több olvasónk jelezte, hogy az egyik pécsi lépcsőház lakásában csótányok jelenlétére lettek figyelmesek az ott élők. Sokan már a látványától is rosszul lesznek, ami nem meglepő, hiszen nem esztétikus, emellett pedig betegségeket is terjeszthet a rovar. A problémát nem vették félvállról. Az egész lépcsőházhoz rovarirtó szakembert hívtak.

A beavatkozást végző egészségügyi kártevőirtó és fertőtlenítő szakembert arról kérdeztük, hogy miért jelenhet meg a csótány a lakásban. – A csótányoknak nyáron és ősszel van kirajzása. A lakásokban a vécék mögötti fővezetékrendszer összeköttetésben van a csatornahálózattal, ezen keresztül tud feljutni leggyakrabban – világosított föl a szakember.

Beszámolt arról is, hogy hogyan lehet szakszerűen védekezni ellenük.

– A leghatékonyabb mentesítési és védekezési módszer a lakást egy speciális rovarirtó szerrel kell körbepermetezni. A lakásban a strangokat kiemelten kell kezelni, ahhoz, hogy ez eredményes legyen. A beavatkozás ugyanúgy érvényes egyébként az alagsori részekre, pincékre, tárolókra is. A szer nem csak a csótányok ellen véd. Hangya, pók, az ezüstös pikkelyke és a büdös bogár ellen is jó – tette hozzá.

Az érintett társasházban tizenkét lakásból összesen kettő tulajdonosa kérte a további irtást. Ennek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy vajon lehetséges-e, hogy népegészségügyi okokból az önkormányzat kötelezi a lépcsőház lakóit az irtás elvégzésére. Illetve az is, hogy ha már egy lakásban megjelentek a bogarak, akkor vajon az összes lakásban irtást kellene-e végezni az újrafertőződés veszélyének elkerülése érdekében vagy sem. F. Sz.

Hívjunk hozzáértőt

Az, hogy ezek a kártevők hol jelennek meg nem attól függ, hogy ki, milyen sűrűn takarít illetve, hogy mennyire igényes a lakására. A patyolattiszta és maximálisan karbantartott lakásokban is megjelenhetnek a nem várt vendégek. Nyilvánvalóan senki nem szeretne velük még összetalálkozni sem, nem, hogy együtt élni velük. A házi praktikák némelyike a szódabikarbónát, citromot javasolja, azonban a teljes körű védelem csak szakember segítségével érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!