piaci körkép

2021.08.28. 07:00

Édes-, vörös, lila és sárga burgonyát is kínálnak

Dél-Amerikából érkezett Európába a 16. században a burgonya, ami az egyik fő táplálékunk lett. Míg korábban egyfajta krumplihoz voltunk szokva, ma már számos változata kapható.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Ősziesre fordult az időjárás, borongós, hűvös idő volt péntek délelőtt, így jó volt belépni a pécsi vásárcsarnokba. A pultok is őszi színekben pompáztak, kék, sárga, piros, zöld gyümölcsök, zöldségek sorakoztak egymás mellett.

– Szeptember közepéig lesz még görögdinnyénk. Lassan beérik a késő ültetés is, ezek a palánták június végén kerültek a földbe – mondta lapunknak Szín József, aki több évtizede árul a pécsi vásárcsarnokban.

A nyári gyümölcsök mellett megjelent a magyar szőlő, ára 700–1000 forint között mozog, illetve a szilva és a körte is. Sok helyen kis dobozokban még kínálták a ribizlit, a málnát, a szedret.

A paradicsomkedvelők sem szomorkodhatnak: fürtös, piros, sárga, kicsi, nagy egyaránt volt a piacon. Sláger volt tegnap a tök, a padlizsán és a cukkini, illetve többfajta burgonyából is válogathattunk.

– Jó pár évvel ezelőtt még nem volt nagy választék a burgonyából, mindössze egyfélét kínáltunk – mesélte egy középkorú eladó. – Mostanában már többfajta van, a hagyományos piros, de van sárga, vörös, lila vagy kék, édes- és természetesen a kicsi parázsburgonya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!