Fogyasztóvédelem

2021.08.21. 10:36

Indul a pálinkák ellenőrzése

Kiemelten ellenőrzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az elkövetkezendő hetekben a pálinka-alapanyagként felhasznált barack és málna származását.

W. K.

20190806 Békéscsaba Az idei kajszibarack-pálinkára sokan nagyon vártak. Már a szilvát cefrézik. A képen Horváth György az Árpád Pálinka főzőmestere. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Horváth György

Fotó: Imre György

Cél, hogy a pálinka, ami az egyik leghíresebb hungarikum, az előírásoknak megfelelően kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készüljön.

A tavaszi lehűlés és fagyok miatt idén a kajszitermés 70–95%-os kiesése várható. A málna az aszályos időszakokat sínyli, idén az optimális hozam töredéke termett.

A feldolgozópiacon jelentkező gyümölcshiány miatt ellenőrzik kiemelten a pálinkához felhasznált gyümölcsök származását. Az országos akció során az előállítók mellett a forgalmazóknál, kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknél is vizsgálódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!