2021.08.21. 10:36
Indul a pálinkák ellenőrzése
Kiemelten ellenőrzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az elkövetkezendő hetekben a pálinka-alapanyagként felhasznált barack és málna származását.
20190806 Békéscsaba Az idei kajszibarack-pálinkára sokan nagyon vártak. Már a szilvát cefrézik. A képen Horváth György az Árpád Pálinka főzőmestere. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Horváth György
Fotó: Imre György
Cél, hogy a pálinka, ami az egyik leghíresebb hungarikum, az előírásoknak megfelelően kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készüljön.
A tavaszi lehűlés és fagyok miatt idén a kajszitermés 70–95%-os kiesése várható. A málna az aszályos időszakokat sínyli, idén az optimális hozam töredéke termett.
A feldolgozópiacon jelentkező gyümölcshiány miatt ellenőrzik kiemelten a pálinkához felhasznált gyümölcsök származását. Az országos akció során az előállítók mellett a forgalmazóknál, kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknél is vizsgálódnak.