A nyelvtanulás a fő cél

2021.08.19. 14:00

Külföldi cserediákok érkeznek Baranyába is

Az AFS Magyarország Csereprogram Alapítványa országos felmérést végzett arról, hogy milyen előnyre tehetnek szert azok a családok, akik egy teljes évre fogadnak be cserediákot az otthonukba. A baranyaiak körében a nyelvtanulás lehetőségének biztosítása a legnagyobb motivációs erő a cserediák-kapcsolatokban.

Fodor Szabina

Forrás: MW

Hazánk értékeire sok nemzet kíváncsi, sokan választanak minket a kiváló tanulmányi lehetőségek miatt. A diákokat általában a vágyakozás motiválja egy új ország felfedezésére, új ételek kipróbálására, egy új nyelv megtanulására, új emberekkel való találkozásra.

A baranyai családok körében a nyelvtanulás lehetőségének biztosítása a legnagyobb motiváló erő a cserediák-kapcsolatokban. Egy hazai cserediák-szervezet néhány héttel ezelőtt országos felmérést végzett arról, hogy milyen előnyre tehetnek szert azok a családok, akik egy teljes évre fogadnak be cserediákot az otthonukba. Ezek közül a nyelvtanulás bizonyult a nyertesnek.

A másik nagy előny, hogy a részt vevő gyerekek közösségi kapcsolatteremtő képességei is érzékelhetően fejlődnek. Könnyebben kezdeményeznek beszélgetést egy hasonló korú idegen diákkal, illetve ez a közösség kiváló alkalmat biztosít arra, hogy elfogadóbbak, empatikusabbak legyenek egy másik kultúrával, azok szereplőivel szemben.

A védőoltásoknak köszönhetően a diákok teljes biztonsággal utazhatnak. Baranyába összesen hét diák érkezik a világ számos pontjáról. A tanév vége után általában maradnak még két-három hetet, hogy nyári élményekkel térjenek haza.

Baranyából is lehet még jelentkezni fogadócsaládnak az AFS weboldalán.

Hazánk kedvelt úti célja a diákoknak

Baranya megye és a pécsi körzet önkéntesei igen aktívak ebben a programban, így a körzet minden évben fogad cserediákot és utaznak a városból csereprogramra. Augusztus végétől 6–7 thai, indiai, német és chilei középiskolás érkezik a megyébe és ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel. A szervezet 98 országban mintegy 50 ezer önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Eddig világszerte több mint 500 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!