halpusztulás

2021.08.24. 07:00

Mázsányi, ritka színezetű és értékes halak lettek oda az orfűi Herman Ottó-tóban

Fodor Sz.

Az időjárási viszontagságokat nem csak az ember érzi meg, hanem a természet is, példa erre a Herman Ottó tavon történt nagymértékű halpusztulás is. A sekély vizű tóban könnyen alakulhat ki oxigénhiányos állapot, mely a kényesebb halakat megviselheti.

Lapunk megkeresésére Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere elmondta, a halpusztulás egyik oka lehetett, hogy régóta nem volt vízutánpótlás a tó ezen részén, a másik pedig a 6 héten át tartó 35 Celsius-fokos időjárás, a nagy meleg okozta oxigénhiány. – Ahhoz, hogy megállítsuk a halpusztulást az Orfű-Pécsi-tó Nonprofit Kft. ügyvezetőjéhez fordultunk segítségért. Az összefogás példaértékű volt, a szakemberek megnyitották a zsilipeket, így a szomszédos Pécsi-tóból oxigéndús vizet engedtek át a másik tóba, melynek így 10–15 centiméterrel emelkedett a vízszintje. A vízpótlás mellett szivattyúkat és motorcsónakokat alkalmaztak, mely tovább dúsította a víz oxigénszintjét.

A Herman Ottó Horgász­egyesület a hatóságokkal együtt azt feltételezi, hogy az oxigénhiány és a légnyomásváltozás okozhatta a halak pusztulását, azonban a tudományos vizsgálatokra és ajánlások megállapítására még várnak. Az viszont tény, hogy az egyesület 60 éves fennállása óta ilyen eset nem történt.

Mint megtudtuk a helyi horgászegyesület munkatársától, szinte az összes édesvízi hal elpusztult, ez a mennyiség sok-sok mázsára tehető, főképp süllők, nagy testű, 35–60 kilogrammos és ritka színezetű harcsák, amurok és keszegfélék pusztultak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!