Csonkolás

2021.08.30. 17:30

Rengeteg fa gyökerét vágták el a Szigeti úton

A forgalom előtt hétfőn megnyitott Szigeti úton az útfejlesztések miatt több tucatnyi fa gyökerét csonkolták meg, ahol már eddig is kritikus helyzetben voltak a növények. A Biokom szerint viszont nem károsodnak a növények.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Borítékolható volt az, hogy amíg nem változtatnak a szabályozáson, addig a közművek és a fák közötti sorshúzásban a növények húzhatják majd a rövidebbet. Ez történt a Szigeti úton is, ahol rengeteg úttesthez közeli fát megcsonkoltak – ezúttal azonban nem jól láthatóan a felszín felett, hanem az alatt. A „jelenségre” az egyik olvasónk hívta fel a figyelmet, aki szerint mivel hatalmas, 20-30-40 centiméter átmérőjű gyökereket is átvágtak – egyébként egy fát ki is vágtak -, csak a szerencsén múlik, hogy nem kapnak el valamilyen gombás, vagy bakteriális fertőzést, ami a végüket jelentené.

A Szigeti úti fáknak a bicikliút építése miatti korábbi kivágása ellen már felemelte a szavát Zöld Fiatalok Egyesülete. Akkor azt hangsúlyozták, hogy amíg a fák mellett lehet közműcsatornát építeni, vagy föléjük légvezetéket húzni, a közművek védőtávolságán belül fát telepíteni nem szabad. Ezért is fontosnak tartják a még élő fák megtartását. A mostani megkeresésünkre azt mondták, hogy a jövőben szigorúbb szabályozás, a városi fák védelme, közös használatú közműalagutak kiépítése lehetne a megoldás. Jelenleg minden szolgáltatónak saját alagútja van, amihez védőtávolság is tartozik, ezért a belvárosban szinte sehol sem lehet már fákat telepíteni emiatt, és a Szigeti úton sem lesz mód a fák pótlására – fogalmaztak.

A Biokom Nkft. szerint csak kisebb mértékben, a legszükségesebb gyökérmetszést végezték el „gyökérfüggöny” behelyezéséve azért, hogy a későbbiekben a gyökér ne a szegélykövek irányába növekedjen ezzel felnyomva, károsítva azokat. A módszert évek óta alkalmazzák, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megtartsák a fákat, és egyben biztosítsák a biztonságos közlekedést. Az itteni fákat még a kerékpárút építése előtt megmetszették, a korona-gyökér arányuk megmaradt, károsodás nélkül élhetnek tovább – közölték.

Több fa lett, az egykori gödröket is eltüntették

Az előző városvezetés által még évekkel ezelőtt elindított projekt, a volt Ifjúsági Ház és a Centrum parkoló most lezárult projektje során az itt található, gödröket, valamint a római kori ásatási helyszínt is hasznosították, rendbe tették és valamint parkosították. A szóban forgó területen eredetileg 91 fa volt, amelyből 51-et terveztek kivágni, azonban a parkolók racionalizálásával több egyed megmenthető volt. Így végül csak 26-nak kellett mennie, amelyek jellemzően beteg, vagy a szabványos útvonal útjában elhelyezkedő példányok voltak. A városvezetés közlése szerint 120 új fát telepítettek, így összesen ma 185 található a környéken, ami duplája a korábbi állománynak. A projekt keretében bokrokat és cserjéket is ültettek ide, valamint a parkolók közötti területeket füvesítették, amikhez locsolórendszert is kiépítettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!