Gyűszű Szövetsége

2021.08.29. 10:03

Sok kicsi sokra megy: apró színes darabokból épülhet fel a világ

Megpróbálom a napjaimat megtisztelni azzal, hogy minden nap létrehozok valami szépet – ez a jelmondata Szőke Klarisszának, de eszerint él és ténykedik a pécsi Gyűszű Szövetsége is.

Forrás: MW

A Civil Közösségek Háza foltvarró klubját hívják így, hét éve alapította meg a társaságot tíz hölgy, egy kivétellel mindannyian nyugdíjasok. Színes textilekkel, kézi és gépi varrással egyaránt dolgoznak. Egy hobbi, ami része lett az életüknek. Mint vezetőjüktől, Szőke Klarisszától megtudom, közel húsz éve ismerik egymást, a város különböző foltvarró találkozóiról, mert a patchworközés olyan hobbi, amit ha elkezd az ember, akkor nem lehet abbahagyni.

Kéthetente kedd délutánonként találkoznak a Szent István tér 17-ben, második otthonukban, a Civil Közösségek Házában. Igen kreatív a tagság, a foltvarrás mellett nemezelnek, tojásra írókáznak, horgolnak (amigurumi) és textileket festenek. Emellett részt vettek/vesznek a Pécsi Tanuló Város Fesztiválokon, foltvarró csoportokat látnak vendégül, és maguk is útra kelnek közös öltögetésre.

Nyáron sem tétlenkednek, a CKH kertjében varrogatnak. Még a pandémia sem tudta szétszakítani a csapatot, van egy Facebook-csoportjuk, ahol új ötleteket, videókat osztanak meg, saját munkákat mutatnak be.

Aki pedig nem igazán jártas a patchworkben: takaró, táska, sok apróság készíthető ezzel a módszerrel. A kis remekeket aztán családtagok, barátok kapják ajándékba, vagy házi használatra születnek a lakásdíszek. A városban legalább féltucat ilyen klub működik, egyre népszerűbb a fiatalok körében is, nyugdíjas hölgyeknek (bár külföldön nem ritka a férfi tag sem) kitűnő foglalatosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!