Több mint egy hobbi

2021.08.22. 11:30

Vér Viktória a terek és a konyha igazi művésze

A huszonkét éves pécsi lány évek óta hobbicukrász, amit a jövőben egy sokkal magasabb szintre szeretne emelni. Kérdésünkre, hogy miért tanul mégis egy teljesen más területen, azt válaszolta: ez a két dolog egyáltalán nem áll távol egymástól. – A művészet ugyanúgy visszaköszön a cukrászatban, mint a belsőépítészetben. Mindkettőnél valami újat kell alkotni egy bizonyos célszemélynek.

Márkus Hanna

A gimnáziumi évek során csupán hobbiként tekintett a sütögetésre, de 5-6 éve körvonalazódott benne, hogy mit is szeretne csinálni a belsőépítészet mellett. Elmondása szerint egyiket sem fogja feladni a másikért, mert úgy gondolja, jó minél több lábon állni.

- Honnan ered a sütés-főzés iránti szeretete?

- Sokat segítettem a nagymamámnak, elsőként a liszt, a tojás és víz összekeverését fejlesztettem mesterfokra, ami aztán mehetett a wc-be. Erre szokták mondani, valahol el kell kezdeni. Illetve anyukám is hobbi szinten sütött tortákat, így mondhatni ő vezetett rá a tortasütés szépségére.

Eleinte csak a családnak sütögetett, de nekik sokszor, akár heti 2-3 alkalommal is. Most már kevésbé van erre ideje, de a családja és a szűk baráti köre rendszeresen rendel tortákat tőle. Karácsonykor akár 3-4 tortát is megsüt, illetve bejglik és karácsonyi aprósütik tömérdekét szokta elkészíteni.

- Hogyan fejleszti magát és szélesíti a tudását a cukrász szakmában?

- Négy éve elvégeztem egy cukrász tanfolyamot, ami leginkább csak azt szolgálta, hogy legyen róla egy papírom. Otthon fejlesztem magamat, videók és új receptek által sajátítom el a legújabb technikát. Emellett elvégeztem egy üzletvezetői képzést is, hogy mire eljutok odáig, hogy saját helyet nyissak, meglegyen a megfelelő papír hozzá.

Olyan helyet szeretne, ahol kedve szerint főzhet, süthet, édeset és sósat egyaránt.

- Tehát szeretne egy saját cukrászdát?

- Nem, sokkal inkább egy beülős, bisztró jellegű helyet szeretnék majd nyitni, vagy akár egy tortaműhelyt. Mivel főzni is szeretek, így ezt a kettőt kombinálnám.

- Ha nem sikerül egy süti úgy, ahogy szerette volna, nekifut még egyszer?

- A macaron egy ilyen sütemény volt, le kellett sütnöm pár adagok, mire rájöttem mi a titka, és az egésznek a lényege. Sokat kidobtam, míg mondhatni tökéletesre nem sikerült. Ha nem sikerül valami, akkor, ha nem is rögtön , de egy pár nap, vagy pár hét múlva ismét megpróbálom, és addig is azon agyalok, hol ronthattam el.

- Milyen céllal hozta létre az Édesmindegy elnevezésű Instagram-fiókját?

- Próbálom bemutatni másoknak, milyen tortákat csinálok, és azt, hogy mennyire élvezem ezt. Az ott kapott pozitív visszajelzések pedig megerősítettek abban, hogy jó úton haladok. Továbbá egyfajta bemutatkozásnak szántam, hiszen meg tudom mutatni magamat és a tortáimat az egész világnak az online téren keresztül.

- Melyik finomságot szereti elkészíteni a leginkább?

- A tortasütés a kedvencem, azon belül is a mousse torták elkészítése, ugyanis ennél tudom a legjobban keverni az ízeket. Élvezem keverni az ízeket egymással, a sósat az édessel kimondottam preferálom. Talán épp ez a különleges a süteményeimben, hogy törekszek minél érdekesebb ízkombinációkat megalkotni.

- Receptből dolgozik?

- Mindig van egy alap recept, amiből próbálom kihozni a maximumot. Igyekszem érdekesebbé tenni, belecsempészni valami egészen újat. A krémekből millió ízt ki lehet hozni, és én ezt nagyon élvezem. A sütésben abszolút kreatívnak kell lenni, s bármit el lehet készíteni. Imádom, hogy teljesen szabad kezet kapok benne, bármilyen ízt, technikát, díszítést kipróbálhatok.

- Mi volt a legkülönlegesebb ízkombináció, amit elkészített?

- Karamellizált, baconos, vaníliás krém, amit egy aprósütire tettem rá. A különleges ízek nagyon megosztóak, ezért elsőként aprósütik formájában szoktam bemutatni őket másoknak.

- Belsőépítész vagy cukrász, melyik szakma áll közelebb Önhöz?

- Egyértelműen a cukrászat áll az első helyen. Mindig is szerettem rajzolni, tervezni, és kiskoromtól fogva bennem van az alkotás vágya, így szeretem azt is, amit tanulok, de az álommunkám a cukrászat. A sütés az, amit szeretettel és élvezettel csinálok. Az a célom, hogy a hobbim legyen a munkám, a munkám a hobbim.

- Hol szeretné látni magát 5-10 éves távlatban?

- A saját kis üzletemben, amit én viszek. Sok-sok visszatérő és új vendéggel körülvéve.

Az álomszakma nyomában

Vér Viktória 1999-ben született Pécsett. 2017-ben kezdte el felsőfokú tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán, ahová egy év kihagyás után ismét visszatért és jelenleg is belsőépítésznek tanul. – Ott folytatom, ahol abbahagytam – mesélte lapunknak Viki. Sokáig belsőépítész akart lenni, azonban az idő múlásával kikristályosodott benne, mivel is szeretne igazán foglalkozni. Kiskora óta szeret sütni, s a konyhában forgolódni, így kétségkívül megtalálta a hozzá illő szakmát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!