múltidéző

2021.09.24. 17:30

A mai napig emlegetett esemény Gagarin pécsi látogatása

Hatvan évvel ezelőtt, 1961. augusztus 20-án tett látogatást Pécsen és Komlón Jurij Alekszejevics Gagarin és felesége, Valentyn Ivanovna.

M. R.

Forrás: DN

A világ első űrhajósát óriási tömeg fogadta megyénkben is, igazi hősként ünnepelték. Az eseményről a Dunántúli Napló is részletesen beszámolt. Pécs határában valóságos kaput emeltek az űrutazó fogadására. A díszkapu körül két sorban virággal a kezükben egyenruhás úttörők sorfala várakozott, mögöttük nagy tömegben a város lakói, munkások, bányászok, hivatalnokok, háziasszonyok és fotósok – mindenki látni akarta Gagarint.

Az őrnagy a Széchenyi téren köszöntötte az őt nagy ovációval fogadó tömeget, háláját kifejezve a meleg fogadtatásért. A Dunántúli Napló akkori számában arról számoltak be, hogy mindenütt hangos felkiáltások, tapsvihar köszöntötte az őrnagyot, amerre csak ment.

Ezt követően Komlóra indult tovább feleségével az ünnepelt, ahol részt vettek a nagygyűlésen. Itt már másfél órával korábban felsorakozott a tömeg a főtéren, az akkori beszámoló alapján szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni. Jurij Alekszejevics Gagarin ünnepi beszédet tartott, melyben mesélt az űrutazás során szerzett tapasztalatairól is. – German Sztyepanovics Tyitov augusztus hatodikai és hetedikei űrrepülése kiválóan zajlott le. Az űrhajó berendezése, a hajtóművek pontosan működtek, kiválóan teljesítették feladatukat. Az űrhajózás programját menetrendszerűen végrehajtottuk.

Természetesen az űrutazás bonyolult, nagy dolog. Vegyük csak a hordozórakétát. Hat meghajtóműve van, s ezek együttesen húszmillió lóerőt képviselnek. Képzeljék csak, ha húszmillió lovat befognánk egy szekérbe, hogyan lehetne azzal kocsikázni – magyarázta a hallgatóságnak Gagarin. – Az űrhajó megbízható, pontos, lehet ezzel még többször is fogunk repülni. Tudósaink most még tökéletesebb gépek megalkotásán fáradoznak. Tehát van mivel repülni, van kikkel repülni, van hová repülni. Nagyok a lehetőségek, s ezekkel együtt nagyra nő az ember. Miután azonban az űrutazás rendkívül bonyolult, az előkészületeknek igen alaposaknak kell lenniük. A súlytalanság állapota például rövid ideig nem gyakorol semmilyen befolyást az emberi szervezetre és a munkaképességre. Ha azonban hosszabb ideig van az ember a súlytalanság állapotában, akkor már különösen gondos előkészítésre van szükség – számolt be az űrhajós a Dunántúli Napló korabeli tanúsága szerint.

A komlóiak ünnepi ebédre is meghívták Gagarint, ahol a Dunántúli Napló és olvasói számára dedikált egy fényképet, ez meg is jelent a korabeli lapban. A helyszíni tudósítók kiemelték az őrnagy derűs természetét, szüntelen mosolygását, illetve felesége elegáns megjelenését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!