ingyenes kurzusok

2021.09.28. 11:30

Computeria: időseknek segítenek eligazodni a neten Pécsen

Nem egyszerű egy régi vágású embernek nulláról indulva mailezni, chatelni, vagy éppen Messengeren, Skype-on diskurálni a gyerekekkel, az unokákkal. Van azonban Pécsett egy tanfolyam, ahol rövid időn belül ingyenesen bármilyen számítógépes, okostelefonos felhasználást megtanítanak a nyugdíjas korosztálynak.

Mészáros B. Endre

Szociálisan, emberileg és közösségformáló szándékkal is mintaértékű a Computeria elnevezésű program a Civil Közösségek Házában. Nyugdíjasokat, a 65 évhez közelítőket tanítják meg ingyenesen igen rövid idő alatt bármilyen napi használatú PC-s, okostelefonos felhasználói program kezelésére. S nem kell vizsgázni a tanultakból, pontosabban a gyakorlatban kell utána bizonyítani.

Legtöbbször ugyanis az a helyzet, hogy a nyugdíjas szülő, nagyszülő kap a gyerekétől karácsonyra, születésnapra egy laptopot, okostelefont, tabletet, vagy „örököl” csemetéjétől egy asztali PC-t, ám arra már nem jut idő, hogy megtanítsák a használatát.

– Tíz éve kezdtük el – mondja Hajnal Zsolt, a Civil Közösségek Háza szervezője. Kezdetben pályázati forrásokból rendeztük a tanfolyamot, s mikor elfogyott a pénz, a ház költségvetéséből továbbra is kigazdálkodtuk az árát, így napjainkban sem kell érte semmit fizetni.

Az a legcélravezetőbb, ha viszi magával mindenki a saját hordozható készülékét, amiről otthon fog majd barangolni, vagy telefonálni. A tapasztalatok szerint ennek a korosztálynak a legjobb laptoppal vagy tablettel próbálkozni, mert ott jobban látható és kezelhető a billentyűzet, a képernyő.

Tudni kell, hogy mindig aktualizálják a tanulnivalót, például bekerült az anyagba az online Covid-oltásra jelentkezés, a pandémia idején bővült a kör az online élelmiszerrendelés és egyéb vásárlások menetével, a bankkártya netes használatával, a csekkfeladással, a közművek felé az óraállások online bejelentésével.

A tíz év során ezernél több idős embert tanítottak már meg az informatikai programok kezelésére, s vannak állandó visszatérők is. Sokatmondó, hogy a legidősebb tanuló kilencven év feletti (!), vagyis bármikor bárkinek érdemes belevágni. S elég telefonon bejelentkezni, azonnal megmondják, hogy mikor van hely egy frissen induló csoportban.

Bármikor be lehet rá jelentkezni

Hogy miként működik a képzés, mire lehet itt egyáltalán számítani? Nos, kéthetes (tíz napos) kurzusokról van szó, hétköznaponként 14–16 óra között. Egyszerre tíz főt tudnak fogadni, s folyamatosan lehet jelentkezni, mert mindenkit besorolnak a zajló, vagy a következő csoportokba. A foglalkozásokat Billen Tibor vezeti és kérés esetén egyéni konzultációkra is lehetőség van. Sőt, ha valaki úgy érzi, hogy még nem megy úgy a mobil, a számítógép kezelése, ahogy azt elképzelte, akkor folytathatja a következő társasággal is a tanulást. Nyári időszakban többnyire szünetel az oktatás, a iskolaidővel azonosan szeptembertől júniusig indulnak a kéthetes turnusok, valamint karácsonytájt van egy rövidebb szünet.

Nem kell azoknak sem aggódniuk, akik a telefon alapfunkcióival is nehezen boldogulnak, mert külön is foglalkoznak minden jelentkezővel. Ami az eddigi tapasztalatokat illeti, az e-mailezés, az online chat eszközök használata a leggyakoribb kérés, ez tehát mindig szerepel a tematikában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!