Pécs Pride

2021.09.17. 07:00

Gyakorlatilag csak a felvonulóké lesz a pécsi belváros

Hiába nyithatnak ki az üzletek, nem lesz értelme, hiszen megközelíthetetlenek lesznek, amíg a lezárások tartanak a szombati Pécs Pride miatt – magyarázta lapunknak az egyik bolt tulajdonosa. A belvárosban lakóknak sem lesz egyszerű a parkolás.

Vizvári Soma

Fotó: Löffler Péter

A Tímár utcától a Barbakánig, szinte Pécs teljes belvárosa érintett lesz szombaton az első vidéki LMBTQ-felvonulás miatt szükséges rendőrségi lezárásokban. A pécsi rendőrkapitányság közleményéből kiderül, hogy a police.hu-n felsorolt területekre a lezárás kezdetétől, tehát déltől az ottani bejelentett lakcímmel rendelkezők, vagy ott dolgozókon kívül azok léphetnek be, akik erre alapos indokot tudnak adni.

Értesüléseink szerint – aki se helyi lakcímkártyával, vagy munkahellyel nem rendelkezik – azok közül tizenkét órától a Pride szervezőinek joguk lesz „face control” módszerrel kiválasztani, hogy ki léphet be a lezárt területekre és ki nem. Az érintett üzletek és vendéglátóhelyek ugyan kinyithatnak, de nagy forgalomra nem számíthatnak, hiszen megközelíthetetlenek lesznek, a Pride-on vonulók pedig bizonyára nem teraszokon ücsörögni vagy vásárolni akarnak.

Persze az ételkiszállítás a járvány alatt már szolgált mentőmellényként a vendéglátósoknak, de nem kizárt, hogy az ügyfeleknek aznap kicsit többet kell várniuk a rendelésükre, a futárok ugyanis csak gyalogosan közelíthetik meg az érintett éttermeket, járművükkel pedig csak a lezárt területen kívül parkolhatnak majd.

Kövy Zoltán, az Eozin tulajdonosa lapunk kérdésére elmondta: ők csak a lezárás este hatra tervezett feloldásakor fognak kinyitni a Király utcában, előtte nem látják értelmét, hét órára viszont már foglalásaik is vannak. Az este kilencig lezárva tartott Szent István téren N-Eozint is hatkor nyitják meg a vendégek előtt, de a szintén ott található cukrászdájuk zárva marad. Kövy elárulta: körülbelül másfél-kétmilliós bevételkieséssel számol aznapra. A vállalkozó hozzátette: kifejezetten rossz időpontban jött nekik ez a felvonulás, ugyanis a szeptember közepe az egyik legforgalmasabb időszak az évben, amire a járvány miatti korlátozások után különösen szükségük van.

A parkolás sem lesz egyszerű szombaton azok számára, akiknek a belvárosban van dolguk, vagy ott laknak. Már reggel hat órától érvénybe lép a megállási- és várakozási tilalom körülbelül harminc utcában, ami este kilencig fog tartani. Egy lapunknak nyilatkozó belvárosi lakó elmondta, lenne a közelükben olyan parkolóhely, ahol szabályosan megállhatnak, de „nagyon kicsi utcarész az, ahol több utcányi lakónak kellene megállnia”. Ha nem férnek oda, akár fél kilométert is sétálhatnak haza, miután letették az autót egy másik helyen. A lezárásokról és korlátozásokról részletesen a Police.hu-n tájékozódhatnak olvasóink.

Különös lagzi

Szombaton a pécsi Széchényi tér fölött található Boldogság Házában mondja ki a boldogító igent egy fiatal pár, akik még jóval a Pécs Pride dátumának kitűzése előtt megtervezték egybekelésüket. A lakodalmat a közelben lévő belvárosi Aranykacsa étteremben tartanák. A rendőrség arról tájékoztatta lapunkat, hogy biztosítani fogja a násznép átvonulását a vendéglőbe, de arra is megkérték őket, hogy amennyiben lehetőség van rá, a lezárt területen a felvonulók elhaladása előtt vagy az után menjenek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!