Eucharisztikus Kongresszus

2021.09.08. 07:00

Lelki táplálékot is vittek magukkal a zarándoklatra

Országszerte gyalogos zarándoklatok indultak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére, amit Ferenc pápa mutat be a budapesti Hősök terén. A Máriagyűdről indult zarándokok már Dunaújváros közelében jártak, amikor elértük őket telefonon.

Vizvári Soma

2021.09.06. Mária-út zarándoklat az Eucharisztikus kongresszusra. Alsószentiváni megállóhely. Szent mise és Pitti Katalin koncertje Alsószentiván Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

– Alsószentivánból indultunk reggel, és még ma odaérünk Dunaújvárosba – tájékoztatta lapunkat Besencziné Tóth Erika zarándoklatvezető kedden. A zarándokok az eredeti tervek szerint tudtak eddig haladni, hiszen az előzetesen meghirdetett program szerint épp szeptember hetedikén kellett elérniük a Fejér megyei nagyvárost. Az út persze nem volt teljesen zökkenőmentes, akadtak olyanok, akik már letettek arról, hogy a teljes zarándoklatot végigcsinálják.

– Egyszer még könnyen le lehet gyalogolni harmincnyolc kilométert, de minden nap lábra állni egy ilyen táv után, és megint ugyanannyit megtenni, az már nem olyan egyszerű. Főleg, ha az elején felvízhólyagosodik a lába valakinek – mondta a zarándoklatvezető. – Nehezíti az utat, hogy nem mindig tudjuk könnyen kipihenni magunkat. Előfordult, hogy későn tudtunk lefeküdni aludni, akkor is csak egy tornaterem kemény padlójára – tette hozzá. Persze a zarándokok egyáltalán nem bánják a nehéz körülményeket. – Szoktuk mondani, hogy a zarándokút nem méznyalás – fejtette ki Besencziné Tóth Erika.

Egy-egy település nagyon kitesz magáért a zarándokok fogadásakor. Épp Alsószentivánban rendeztek a tiszteletükre többórás műsort, amit a fáradt vándorok az egész napos gyaloglás után is szívesen végigültek.

– Aki zarándokol, nemcsak a lábával, de a lelkével is végigjárja az utat. Mindig fel lehet ajánlani valamiért vagy valakiért a zarándoklatot, ami továbbvisz mindannyiunkat, ha elfáradnánk. Szintén erőt ad, ha az út során kedves emberekkel találkozunk, például, amikor egy család ismeretlenül behív minket a házba egy rövid vendéglátásra – magyarázta.

A zarándokok természetesen nem csak kenyérrel élnek, lelki táplálékot is „készítettek” a hosszú útra. Besencziné Tóth Erikától megtudtuk, hogy Tóth Tihamér író, püspök elmélkedését veszik végig az oltáriszentségről a zarándoklat alatt. Emellett napi program az imádkozás, az éneklés, valamint a szent csend is, amikor mindenki elmélkedhet magában. A rózsafüzért pedig menet közben is mondják, amit mindig felajánlanak valakiért.

Besencziné Tóth Erika mindenkit arra biztat, hogy akár csak pár órára, de csatlakozzon be a zarándoklatba, hiszen erre még most is van lehetőség. Akik pedig egyáltalán nem tudnak részt venni, azoktól a zarándoklatvezető azt kérte, imádkozzanak a zarándokokért, hogy elérjék úti céljukat időben, és lelkileg is feltöltődjenek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a baranyai zarándokok Máriagyűdről indultak augusztus 31-én, a tervek szerint 10-én érkeznek meg a fővárosba, addig pedig még megállnak Adonyban és Ercsiben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!