Te is menthetsz életet

2021.09.24. 17:48

Mentőhelikopter is leszállt a véradókampányhoz pénteken Pécsett (galéria)

A véradás fontosságára hívták fel a figyelmet a légimentők.

Wald Kata

Mentőhelikopter szállt le péntek délben a Pécs Plázánál – ezzel a látványos bevezetővel vette kezdetét a Magyarországi Légimentésért Alapítvány és Magyar Légimentő Nonprofit Kft. által hagyományteremtő szándékkal indított rendhagyó közösségi véradókampány, amelynek során az országban hét helyszínen, a hét légimentő bázis közvetlen közelében szerveztek a Magyar Vöröskereszt közreműködésével véradást ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban.

A péntek délutáni különleges közösségi esemény célja a véradás fontosságának hangsúlyozásán túl az is volt, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesség és a segítségnyújtás jelentőségére. Az érdeklődők a légimentők nem mindennapi munkájába is bepillantást nyerhettek: a délután folyamán a Plaza melletti füves területre leszállt mentőhelikoptert közvetlen közelről meg lehetett tekinteni. Látványos mentési bemutató is része volt a programnak – az imitált autós balesethez szirénázva érkezett a segítség, a mentők munkáját is „testközelből” láthatta a közönség.

Mint az a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elhangzott, 2019 óta működik a kísérleti program, amelynek részeként a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. budaörsi bázisán négy egység nulla negatív vért tárolnak – ebből két egységet a mentőhelikopter mindig a fedélzetén szállít, és szükség esetén alkalmazzák a betegek ellátásában. Az elmúlt két évben 31 alkalommal végeztek helyszíni vérátömlesztést a mentőhelikopteren dolgozó szakemberek, jelentősen növelve ezzel az ellátásban részesülők túlélési esélyeit. A kísérleti program sikeresnek bizonyult, így hamarosan az ország valamennyi mentőhelikopterén rendelkezésre áll majd a két egység nulla negatív vér, így mindenütt azonos eséllyel juthatnak segítséghez a kritikus állapotú betegek.

Ahhoz azonban, hogy a légibázison és a mentőhelikopteren is mindig legyen elegendő vérkészítmény, elengedhetetlenek a véradók – a segíteni szándékozókat a Magyar Vöröskereszt baranyai szervezetének munkatársai várták pénteken a Pécs Plazában, és várhatóan a jövőben is szerveznek erre a helyszínre rendszeresen véradást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!