Kivédhető az alattomos gyilkos

2021.09.15. 16:41

Negyven-ötven esethez riasztják a tűzoltókat mustgáz miatt

Zajlik a szőlőszüret, készülnek az idei borok. Sajnos a szüret nem várt veszélyeket rejt, ami halálesetekhez vezethet.

Zs. J.

Forrás: MW

A pincében a szőlő erjedése közben, amikor forr a must, a cukor elbomlik és lesz belőle etil-alkohol és szén-dioxid, más néven mustgáz. A mustgáz a pincékben összegyűlik, kiszorítja a levegőt, és oxigénhiányos állapotot okoz.

Évente Magyarországon 40-50 alkalommal riasztják a tűzoltókat mustgázesetekhez. Sajnos előfordul, hogy a lánglovagok már csak a holttesteket tudják felhozni a pincéből. Baranya legnagyobb mustgáz okozta tragédiája több mint negyven éve történt egy Pécs közeli pincében. Négy férfi készítette a bort, a felgyülemlett mustgáz miatt rosszul lettek, hárman összeestek, a negyedik társuknak még volt annyi ereje, hogy kimenjen és segítséget kérjen. Őt a kiérkező mentők meg tudták menteni, de társai megfulladtak.

– Szerencsére Baranya megyében az elmúlt évben nem történt mustgázmérgezés – közölte lapunk megkeresésére a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Horváth Nikolett Csilla.

A mustgázmérgezés kis odafigyeléssel elkerülhető. Korábban a borosgazdák a must készítésekor égő gyertyát helyeztek el a pince legfelső lépcsőjén, és ha az elaludt, rögtön elhagyták a pincét. Ma a gyertya szén-dioxid-érzékelővel helyettesíthető, ami életeket menthet, illetve célszerű a pincéket folyamatosan szellőztetni.

– A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért, aki ilyen balesetet észlel, azonnal tárcsázza a 112-őt és kérje a tűzoltók segítségét – tette hozzá Horváth Nikolett Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!