A sikerek alapköve volt

2021.09.27. 14:00

Nyolc éve távozott a felejthetetlen Fűzy Ákos (galéria)

Nyolc éve, szeptember 7-én történt a magyar sport legmegrázóbb tragédiája, amikor egy személyautó árokba lökte a győri női kosárlabdacsapatot szállító autóbuszt. A balesetben Tapodi Péter klubigazgató és a magyar kosárlabda aranyembere, Fűzy Ákos vesztette életét.

Kvanduk Bence

Fotó: L. L.

Pécs felejthetetlen sport­embere tizenhárom szezonon át segítette szebbnél szebb sikerekhez a MiZo Pécset és Rátgéber Lászlót másodedzőként. Ebben a csodálatos, emlékektől dúskáló időszakban kétszeres Euroliga-harmadik, nyolcszoros magyar bajnok és kilencszeres Magyar Kupa-győztes lett.

Amikor barátja, Rátgéber László 2008-ban Moszkvába szerződött, s ennek alkalmából szurkolói ankétot tartottak Pécsett, megkönnyezte társa távozását. A két kiváló szakember közötti szeretetet emellett az is remekül szimbolizálja, hogy a Rátgéber Akadémián Fűzy Ákos nevét viseli a pálya.

A következő két évben már ő vezényelte a pécsi csapat játékát. Irányítása alatt előbb bronzérmes lett az együttes és Magyar Kupát nyert, majd a következő idényben aranyérmes lett a bajnokságban, és megvédte címét a kupában is.

Győrbe 2010-ben szerződött, miután átvéve az irányítást az alakulat felett 2012-ben a címvédő Sopront legyőzve, s óriási meglepetést okozva bajnoki címet nyert csapatával.

Nem túlzás kijelenteni, hogy mindenki, akivel kapcsolatba került, szerette. Gyakorta a Dunántúli Naplónak is vendége volt, s a fórumokon őszintén válaszolt minden kérdésre. Nem véletlen, hogy minden évben megemlékeznek róla, s mécseseket gyújtanak a csarnok előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!