Tisztelgés

2021.09.02. 18:40

Sokszínűnek ígérkezik a Zrínyi Napok műsora

Idén is várják a látogatókat a Zrínyi Napokra Szigetvárra, szeptember 4–12 közt.

M. R.

A Zrínyi rockmusical a szigetvári várban – A napokban fejeződött be a történelmi műemlék két bástyájának helyreállítása

Ekkor kerül sor Zágorec-Csuka Judit A Zrínyi-kultusz napjainkban a magyar, horvát és szlovén határsávban című könyvének bemutatójára is a Városi Könyvtárban.

Szeptember 7-én, kedden, a kegyeleti napon megemlékezés és koszorúzás lesz Juranics Lőrinc és Zrínyi szobrainál, s felavatják Molnár Imre, a Szigetvári Várbaráti Kör alapítójának, a város díszpolgárának szobrát. Szerdán, 8-án különleges fényjelenség tanúi lehetünk Király Lajos vezetésével Szulejmán dzsámijában, e napon ugyanis a beeső napsugarak pontosan az épület padlózatának közepét érik.

Ezt követően a PTE hallgatóinak lépcsőkoncertjén klasszikus barokk dallamok csendülnek fel. Pénteken délután Street-art-koncert lesz a Violinok kamara formációjától, majd megkoszorúzzák a Hősi Keresztet. Az estét néptáncos műsor és könnyűzenei koncertek színesítik.

Szeptember 11-én számos családi programmal készülnek a szervezők. A nap Zrínyi-emlékfutással indul, majd a gyermekeket bábszínházi előadás, a nagyobbakat a Szelindek zenekar korhű térzenéje várja. Ekkorra készülnek a Júnusz Emre tér névadó ünnepségével és a török–magyar barátságot szimbolizáló Rózsakert avatásával is. Délután Szélkiáltó, este Bon-Bon és Ethno Sound Club koncertek csendülnek fel.

A vár szeptember 11–12-én ingyenesen látogatható, itt is érdekességekkel készülnek a hétvégére. Végig jelen lesznek a vár hagyományőrzői korhű viseletekben, s látványos vágásbemutatót tartanak: az FBI által is használt ballisztikai zselé segítségével illusztrálják a vágófegyverek által okozott sebeket. Eldördülnek majd a korabeli lőfegyverek is, ahol a hanghatásokra kerül a hangsúly. A Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület pedig 11-én és 12-én is hadijátékot mutat be, megidézve a vár ostromát. A program vasárnap este zárul, koncertekkel, ünnepséggel és tűzijátékkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!