Ép testben ép lélek

2021.10.07. 11:30

A természetesség és a személyes odafigyelés híve a pécsi edző – interjú Frei Judittal

Angyalarcú, törékeny fiatal nőnek gondolnánk első pillantásra a mindig mosolygós Frei Juditot. Egészen addig, amíg fel nem kap egy 105 kilós súlyzót, s lazán guggol vele. Majd, mintha mi sem történt volna, kedves szerénységgel, ám nagy átéléssel mesél hivatásáról.

Mohay Réka

– Edző, gyógytornász és táplálkozási tanácsadó. Hogyan indult el ebbe az irányba?

– Kis korom óta sportolok, nagy szerelmem volt a ritmikus sportgimnasztika. Később elkezdtem segíteni a fiatalabbak edzésein. Itt jöttem rá, szeretnék emberekkel foglalkozni, segíteni és tanítani őket. Elvégeztem a gyógytornász szakot, közben edzői képesítést szereztem. Úgy vélem, a mozgás által sokaknak segíthetek. Emellett a Táplálkozás Beállítás szakértőinek képzésein is részt vettem a komplex tudásért.

– Hogyan igazodik ki a helyes étrend eltérő álláspontjai közt?

– Sok különféle irányzat létezik, s a tapasztalatok azt mutatják, mindenkinek más válik be, nem lehet sémákban gondolkodni. Az fontos, hogy minél természetesebb forrásból származó, feldolgozatlan élelmiszereket fogyasszunk. Javasolni szoktam a vércukorszint- mérést, nem csak cukorbetegeknek, hiszen így tisztábban láthatjuk, egy-egy élelmiszerre hogyan reagálunk.

– Nemrég nyílt meg edzőterme.

– Inkább mozgásműhelynek hívom, az edzőterem kifejezés kapcsán sok a negatív asszociáció. A MIÉRT-Mozgásműhely mozaikszó, a mozgás, inspiráció, étrend, regeneráció és tanulás kifejezéseket rejti. Úgy vélem, ezek a sikeres életmódváltás alappillérei. Célom olyanoknak is segíteni, akik nem találnak örömet a mozgásban, vagy kényelmetlenül érzik magukat a nagy létszámú edzéseken.

– Fermentáló workshopokat is tart.

– Fontosnak tartom a minőségi alapanyagokat az étkezésben. Amit lehet, törekszem magam elkészíteni. A fermentálás egy ősi technika, mely többek közt segíti az emésztést és táplálja a bélflórát, melyről tudjuk, az immunrendszer egyik alapja. Készíthetünk savanyúságokat, szörpöket, a kovászos kenyér is fermentálással készül.

– Szabad idejében is a sport áll a középpontban?

– Időnként nekem is szükségem van lazításra, olvasásra, filmnézésre. De szeretek aktív maradni, túrázni a barátaimmal, erőemelést végezni. Kutyámmal közösen is edzek, agility akadálypályás feladatokon veszünk részt. Rendszeresen járok szakmai továbbképzésekre Budapestre, ezeket is tartalmas időtöltésnek érzem.

Már nem költözne, Pécsen érzi otthon magát

Frei Judit 1993-ban született Pécsen. Gyógytornász szakot végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, edzői képesítést és táplálkozástudományi ismereteket is szerzett. Bár kamaszként a költözést fontolta, később egyre inkább rabul ejtette Pécs élhető és sokszínű mivolta. Vallja, a mozgás valódi terápia, sok mindenre gyógyír. Fontos, hogy visszataláljunk hozzá, hiszen a testünk mozgásra lett megalkotva. Minden egyebet, a fogyást, izmosodást ennek pozitív melléktermékének tart. Egyénre szabott edzésekben gondolkodik, melyek során megtanítja a helyes mozgásmintákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!