Tüntettek „reggel, éjjel, meg este is”

2021.10.11. 17:30

Békésen követelték Gyurcsány távozását a pécsiek (galéria)

A tizenöt éve kiszivárgott Gyurcsány-beszéd a baranyai megyeszékhelyen sem maradt társadalmi reakció nélkül. Felidéztük a miniszterelnök lebukása utáni tiltakozási hullámot.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Két hétig állandóan tüntettek a pécsi Széchenyi téren, de más baranyai helyszíneken is gyakran gyűltek azért össze, hogy elérjék az akkori miniszterelnök lemondását. 2006. szeptemberében járunk, 17-én kiszivárgott Gyurcsány Ferenc korábbi, a balatonőszödi MSZP-frakcióülésen elhangzott híres beszéde, s rá egy nappal már két helyszínen is demonstrációt tartottak a baranyai megyeszékhelyen.

Ezekről nemrég, tizenöt éves évfordulójuk napján lapunk is megemlékezett. A 48-as téren a fiatalság gyülekezett, mivel az MSZP-kormány tervbe vette, hogy bevezeti az egyetemisták, főiskolások számára a tandíjat. A szónokok megemlítették, hogy a választás előtt szó sem volt tandíjról. A Széchenyi téren a diáktüntetéssel majdnem egy időben demonstráció kezdődött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya ellen, amelyen zászlókkal, kézzel festett táblákkal gyülekeztek az elégedetlen polgárok.

Gyurcsány szervezett provokációja zajlik

Huszadikán az addigi spontánabb megmozdulások után már jóval szervezettebb tüntetést tartottak Pécs főterén hangosítással és zenével. A tüntetéssorozat a végéig békés maradt, és aznap már a budapesti székházostromot elítélő transzparensek is megjelentek amellett, hogy a tömeg Gyurcsány távozását követelte. Az egyik felszólaló úgy vélekedett: a szocialista miniszterelnök szervezett provokációja zajlik, aki direkt hagyta, hogy a fővárosi rendbontók elfoglalják a köztévé székházát. Felszólalt dr. Papp Lajos, a szívgyógyászati klinika akkori igazgatója is, aki folyamatos résztvevője volt a kéthetes tüntetéssorozatnak.

Kiálltak a cserbenhagyott rendőrök mellett

Egy napra rá hangzott el a tüntetők részéről, hogy az MTV épületét védő rendőrök (akik között sokakat Baranyából vezényeltek oda) hősök, az MSZP pécsi székházának megrongálását pedig egyértelműen elítélték a kormány lemondását követelők.

Dr. Borhidi Attila professzor felszólalásában Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével kapcsolatban kifejtette: az embernek ökölbe szorul a keze, de nem ütni kell, hanem tollat ragadni, és a megfelelő helyre tenni az ikszet a választáson.

Említést érdemel még a szeptember 28-ai tüntetés is, amikor Wittner Mária 56-os hős telefonon köszöntött minden pécsit, aki a kormány lemondását követelte.

Fáklyás felvonulás volt a véres események előtt

A Dunántúli Napló archívumából kiderül, hogy mindössze néhány nappal az október 23-ai véres fővárosi rendőrterror estéje előtt tüntettek Pécsen. Október 17-én ötszázan tartottak fáklyás felvonulást a 48-as tér és a Széchenyi tér között annak érdekében, hogy a miniszterelnök mondjon le.

– Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elk.rtuk. Nem kicsit, nagyon... Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet – hangzik Gyurcsány beszédének gyakran idézett része. A miniszterelnök mindezt nem sokkal azután közölte szűk körben párttársaival, hogy megnyerték az országgyűlési választást a jobboldallal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!