A méltányosság is fontos

2021.10.07. 20:00

Lehetne megoldás a kedvezményes parkolásra

Lapunk munkatársa is azt tapasztalta, hogy a pécsi gyermekklinika bejárata mellett is bírságolnak a parkolóőrök, miközben egyébként előfordult az is, hogy a közelben lévő parkolóautomatával kapcsolatos hibabejelentéskor az ügyfélszolgálat nem vette fel a telefont hétköznap munkaidőben.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A probléma az volt, hogy miközben az intenzív osztályon ápolták a kétéves gyermekét, addig az adott készülék nem volt hajlandó elfogadni a bankkártyát, telefonon keresztül sem sikerült a jegyváltás, az aprója pedig véges volt munkatársunknak.

A problémát jelezte is volna a parkolási cégnek, de hiába hívta a Biokom ügyfélszolgálatát, és csörgött ki a telefon, azt nem vették fel. Munkatársunk végül az egyik ismerősét kérte meg a jegyváltásra. Másnap a klinika bejárata mellett viszont azt is látta, hogy más autókon büntetőcédulák vannak.

Nyilván nincs összefüggés az esetek között, és az ellen­őr is csak a munkáját végezte. Nem tudhatta, hogy ki és miért nem váltott jegyet, még akkor sem, hogyha sejthető, gyermekükért aggódó anyukák hagyták ott a kocsijaikat.

Mindenesetre másutt is probléma a kórházak körüli parkolás, éppen ezért a városvezetéshez fordultunk, hogy milyen elképzeléseik vannak arra, hogy a kórházak környékén kedvezményesebb parkolást biztosítsanak a betegeknek és hozzátartozóiknak.

A Biokom NKft. közölte, általános tapasztalat, hogy az egészségügyi intézmények környékéről kevés panasz érkezik, de minden ilyen esetet kivizsgálnak, és ha indokolt, akkor méltányos megoldást keresnek. Megjegyezték azt is, hogy jelenleg a 2011-es parkolási rendelet van érvényben, és ha a klinikák környékén nem lenne szabályozva a parkolás, akkor pont a betegek nem tudnának várakozni, mert mások használnák ki a díjmentességet. Az ügyfélszolgálatosok pedig nemcsak a parkolási panaszokat kezelik, hanem a városüzemeltetéshez kapcsolódó összes bejövő hívást, de törekednek a várakozási idő csökkentésére.

Közölték, hogy a városvezetés korábban kidolgozott egy olyan modellt, amely a papíralapú egészségügyi dokumentumok (beutalók, receptek) alapján biztosított volna kedvezményes parkolási lehetőséget az egészségügyi intézmények környékén, ám ezen iratok mostanra elektronikussá váltak, ezért új modell kidolgozása vált szükségessé. Ezt el is kezdték, jelenleg a mobiltechnológiai cégekkel egyeztetnek – mondták.

Akár külön parkolójuk is lehetne

A fideszes frakcióvezető, Csizmadia Péter szerint lehetne megoldást találni a kedvezményes parkolásra, amihez természetesen részletesen kellene egyeztetnie az önkormányzatnak az egyetemmel. Mint mondta, akár a kórházi zárójelentés mellett egy kiadandó igazolás utólagos bemutatásával is lehetne mentesülni a pótdíj alól, de azt a felvetést sem zárta ki, hogy az érkezéskor a recepciókon, portákon kért igazolással mentesülhetnének a parkolójegy megvétele alól a betegek, valamint a kórházi látogatásra érkezők. Megemlítette azt is, hogy bizonyos részeken, például a gyerekklinika bejárata melletti szakaszon, külön parkolóhelyeket is kialakíthatnának, ahova csak az érintettek tehetnék le az autóikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!