Gazdasági növekedés jön

2021.10.08. 08:00

Munkahelyeket teremtenek Baranyában

Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a munkaerőpiaci helyzetről tartott tájékoztatón beszámolt az elmúlt időszak foglalkoztatáspolitikai intézkedéseiről, azok eredményeiről.

M. R.

Fotó: Laufer L.

Míg a 2008/2010-es gazdasági válságot a foglalkoztatási helyzet romlása és költségvetési megvonások követték, addig a pandémia okozta nehézségeket a hatékony kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a munkahelyek megtartása, teremtése és beruházásösztönzés oldotta fel.

– Ennek eredményeként Baranyában közel 20 000 munkahelyet sikerült megőrizni. A rövidített munkaidő mellett állami támogatással biztosítottuk a jövedelmet a munkavállalóknak, a munkahelyek létrehozására bértámogatást adtunk, TOP- és GINOP-források felhasználásával – számolt be.

– A válság által leginkább sújtott ágazatokban rövid idő alatt tudtunk forrásokat biztosítani, rendkívül egyszerű eljárásrenddel, így hirtelen csökkenhetett az álláskeresők száma az országban és a megyénkben is, sikerült megőrizni a munkahelyeket. Ezen intézkedéseknek köszönhetően már most alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, mint a járvány előtt, ráadásul az előrejelzések 7-8%-os gazdasági növekedést jósolnak. A kormányzati döntés értelmében, ha ez idén meghaladja az 5,5%-ot, akkor a gyermeket nevelők SZJA-visszatérítést kapnak. Emellett 80 ezer forintos nyugdíjprémiumról, 13. havi nyugdíjról, illetve a rendvédelmi dolgozók hathavi bérjuttatásáról is szó van – tette hozzá a kormánymegbízott.

Horváth Zoltán kiemelte, a hatékony járványkezelés és az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer működtetése teremtette meg a növekedés lehetőségi feltételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!