Felszabadult Baranya

2021.10.09. 07:00

Pécsre és Mohácsra is ellátogatott száz éve Horthy Miklós

Éppen száz esztendeje, hogy ­Horthy Miklós kormányzó többnapos látogatáson vett részt a szerb megszállás alól felszabadult Baranyában. A megyeszékhelyen kívül megfordult Szentlőrincen, Szigetváron, aztán zsúfolt programot lebonyolítva, Mohács felé vette útját.

Pucz Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Forrás: MW

A szerb megszállás megszűnése után Horthy Miklós kormányzó úgy döntött, a korábban, a nagy háborút követően megkötött békeszerződésben foglaltak alapján bejárja országának azt a részét, ami megmaradt belőle. A számunkra tragikus alku ugyanis rengeteg korábbi területet csatolt el tőlünk, de a szomszédok még annál is többet szerettek volna. Ezért volt súlyos üzenete az útnak, jelezve ellenségeinknek, további területrablásban már nem reménykedhetnek.

Különvonat hozta Horthyt

A kormányzónak működött egy saját különvonata, a Turán. Azzal gördült be a pécsi állomásra október 5-én 9 órakor. Tiszteletére a helyi 8. gyalogezred zenekara eljátszotta a Himnuszt. Az egyházi köszöntést gróf Zichy Gyula mondta el. Magukat az érintettek a felszabadult terület lakosaiként jellemezték.

Ezt követően a vendég egy díszes lovasfogattal, lépésben haladt a Zsolnay-szobor felé, majd a Széchenyi térre hajtatott, ahol hatalmas tömeg fogadta.

Fotó: MW

A főtéri emelvénynél a polgármester, Nendtvich Andor várta az ország első emberét. A szokásos méltatásokat követően az út a Katolikus Körbe vezetett. Ott a felekezeti vezetőkkel találkozott Horthy. A katolikusokat képviselő személy oldalán ott lehetett a református, az evangélikus, illetve az izraelita vallás pécsi elöljárója is.

Az ünnepély leglényegesebb része egy hangverseny volt. Liszt Ferenc Symphonia című alkotása gyönyörködtette az egybegyűlteket. Az előadó ­Jaksch Ede orgonista volt.

Sportünnepélyt szerveztek

Az ebédet a Nemzeti Kaszinóban fogyasztották el, ahol 250 fő számára terítettek meg. Ezt követően sportünnepély szerepelt a műsoron. Abban helyet kapott az atlétika, a birkózás, az ökölvívás, a kardvívás, meg a tőrvívás. A végén még 10 perces bemutató futballt is láthattak az egybegyűltek.

Este a színházban felcsendült a Hunyadi László című opera nyitánya, később a Pécsi Dalárda XVI. századi Mária-dalokat énekelt. Zárásként, 23 órakor a püspöki palota erkélyéről, a püspök társaságában az ország vezetője meghallgatta a neki szánt szere­nádot. A becslések szerint a Sétatér környékén jó tízezer ember lehetett jelen.

Fotó: MW

Az út szélén is integettek

A zárónapon, 7-én a másik irányba kanyarodtak a sofőrök. A végcél Mohács volt, de Németbólyban akadt egy kitérő, megállóval. Szajk, Babarc, Lánycsók népe pedig kivonult az országútra, integetni.

Mohács határában lovas bandérium, a járási főszolgabíró várta a kocsival közeledő küldöttséget, 10 óra 30 perckor. Erről a Mohács Hírlap rendkívüli kiadása számolt be.

A Kossuth Lajos utcán, valamint a Király utcán keresztül tartott a menet a Széchenyi István térre. Ott a gyermekek sorfala között zajlott le a fogadás. Jelentést tett a helyi csend­őrparancsnok, meg a folyamőrség vezetője is. Ezt követően bemutatták a kormányzónak a legfontosabb mohácsi személyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!