Helyi közélet

2021.10.18. 15:39

Pontosabb képet kapunk az érkező viharokról

Hatalmas pusztítást okoztak a nyári viharok a megye több településén.

Zs. J.

20210721 Ikrény Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld KA Illusztráció - Jégkár téma - A NEFELA jégkár elhárító rendszer 141 talajgenerátor igénybevételével üzemel, melyek párologtatással juttatják a levegőbe az ezüst-jodidot Képen: Szabó József családi gazdálkodó

Forrás: MW

Fotó: Huszár Gábor

Pécsen a Komlói utat légzuhatag tarolta le, óriási károkat hagyott maga után a jégeső az Ormánságban is, több ház megrongálódott. Szintén idén Vásárosdombót özönvízszerű eső (24 óra alatt 103 milliméter csapadék) mosta el. Hazánkban, hasonlóan más országokhoz, egyre gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárások, így a magyar kormány úgy döntött, hogy szükség van egy országos kiterjedésű talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítésére.

A Baranya megyei Hármashegyen új radarállomást adtak át, ami révén, mint Nagy István agrárminiszter a hosszúhetényi átadón közölte: Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre. A miniszter hozzátette, hogy az országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer nemcsak a gazdákat védi a fizikai-anyagi károktól, hanem a lakóépületeket, ingatlanokat, gépjárműveket, házi kiskerteket is.

Az új radarnak köszönhetően a dél felől érkező veszélyes időjárási eseményeket jóval hamarabb és pontosabban lehet előrejelezni. A radar üzemeltetését az Országos Meteorológiai Szolgálat fogja végezni, az eddigi négy radarberendezésből álló rendszerbe csatolva. Az első radarkép a nyár közepén készült el és a két hónapos tesztidőszakot követően október 14-én már élesben működik. A beruházás hatszáz millió forintba került, amit teljes mértékben a magyar kormány finanszírozott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat radarhálózata, a most átadott hármashegyi radarral kiegészülve, biztosítani tudja a jégkármérséklő rendszer még hatékonyabb működését.

Informál 3D-ben

A Baranya megyei Hármashegyen található radartorony felújítását követően egy amerikai gyártmányú csapadékradar került telepítésre, mely alkalmas a csapadék intenzitásának, halmazállapotának, valamint a szélsebességnek a mérésére is. A berendezés 3D csapadékinformációt szolgáltat, hatótávolsága pedig 240 kilométer. A hármashegyi radar képe bekerül a Nemzeti Kompozit Radarképbe, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (met.hu) is elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!