Hiába a korlátozás

2021.10.08. 20:00

Sokan eszetlenül száguldoznak a Magyarürögi úton

Száguldozó autókról panaszkodnak a pécsi Magyar­ürögi és az Abaligeti úton élők. A mindennapjaikat nehezíti, hogy a szűkös helyen szinte lehetetlen a parkolás, és a házak udvarából is balesetveszélyes kihajtani.

Palotás Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: D. É.

Különösen a nyári hónapokban hatalmas a forgalom a Magyarürögi úton, illetve folytatásán, az Abaligeti úton, az említett részek ugyanis az Orfűre igyekvőkkel, illetve az onnan visszatérőkkel telik meg. Az „igyekvést„ sajnos a legtöbb esetben szó szerint lehet érteni, hiába ugyanis a lakott terület és a keskeny aszfalt, az autósok egy jelentős része a megengedett legnagyobb sebességnél gyorsabban halad.

A Magyarürögi úton élő egykori labdarúgó, Réfi Gábor lapunknak elmondta, gondot jelent még, hogy az útszakaszon gyakorlatilag lehetetlen a parkolás, és a házak udvarából is csak balesetveszélyesen lehet kihajtani.

– Hiába van kint egy 40 km/órás sebességhatárt jelző tábla, sajnos a legtöbb autós ezt figyelmen kívül hagyja. Nem ritka, hogy 80-90 kilométeres sebességgel száguldoznak a lakott területen belül – fogalmazott az egykori sportoló. – Az út mentén szinte lehetetlen a parkolás, illetve sok helyen a járda is hiányzik – tette hozzá.

A helyiek szerint például a Pécs helységjelző táblánál, az út közepén kiépített szigettel, vagy fix traffipax elhelyezésével érhető el, hogy megszűnjön a száguldozás. Egy kicsit lejjebb, a Magyarürögi és a Szigeti út kereszteződésében pedig körforgalom kiépítésével tehetnék biztonságosabbá a közlekedést.

Az érintettek már megkeresték a pécsi önkormányzatot. A városháza lapunkat arról tájékoztatta, a panaszok a csapadékvíz elvezetéséről, a gyalogosközlekedési felület hiányáról és sebességtúllépésről szólnak. Mint megtudtuk, a csapadékvíz elvezetése kapcsán jelenleg is zajlanak a munkálatok.

A Magyarürögi és az Abaligeti utat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli. A társaságnál lapunk érdeklődésére közölték, a Fülemüle utca csatlakozását követően – a járda hiánya miatt, a gyalogosok biztonsága érdekében – 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. Ez a sebességhatár „összhangban vannak az út hálózati szerepkörével és megfelelnek a közlekedésbiztonsági szempontoknak is”.

Leszögezték a válaszban: „a sebességcsökkentő bordák (fekvőrendőrök), a csillapított forgalmú övezetek szabályozási eszközei, ezeket országos közúton nem lehet alkalmazni”. Tervezés alatt áll azonban az összekötő út Szigeti út és a Fábián Béla utca közötti csaknem három kilométeres szakaszának felújítása, amely várhatóan 2022-ben valósulhat meg. Ennek keretén belül új aszfalt kopóréteg épül a szakaszon és megújul a vízelvezetés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!