Méltatlansági eljárás

2021.11.11. 20:00

Elnökségi áldással támadja Nyőgérit a Momentum?

Péterffy állítja, jó a kapcsolatuk a Momentum országos elnökségével, de értesüléseink szerint ez a viszony nem éppen makulátlan.

Vizvári Soma

20210812 Pécs Sajtótájékoztató a városházán, dr Kóbor József az LMP képviselője csatlakozott a Pécs Jövője frakcióhoz. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló Képen: Nyőgéri Lajos Pécs alpolgármestere

Fotó: L. L.

A Momentum országos vezetésével egyeztetve, és annak engedélyével ment neki a párt pécsi frakciója Nyőgéri Lajosnak – tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő momentumos forrásunktól, aki azt is állította, a lépést a párt pécsi elnöke, Nemes Balázs sem ellenezte, sőt, részt vett annak előkészítésében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Momentum pécsi frakciója méltatlansági eljárást kezdeményezett a Baranya Megyei Kormányhivatalnál korábbi szövetségese, az MSZP-s alpolgármester, Nyőgéri Lajossal szemben.

A helyi Momentum egy ideje gyakran konfliktusba kerül a többi pécsi baloldali párttal, amelynek nyáron az lett az eredménye, hogy kiszakadtak a városvezető koalíciószövetségből. Erre nemrég egykori szövetségeseik kiebrudalták a momentumosokat a bizottsági helyeikről. Topán László momentumos képviselő rá is kérdezett, mi baja a városvezetésnek velük, amire Péterffy Attila polgármestertől azt a választ kapta, hogy a Pécset irányító frakciószövetség jó kapcsolatban van a Momentum országos elnökségével és a megyei vezetéssel, de a pécsi momentumos önkormányzati képviselőkkel nem találják a hangot. Forrásunk állítása, miszerint a Momentum országos elnöksége áldását adta a helyi frakciónak a szocialista Nyőgéri megtámadására, erősen ellentmond Péterffynek.

Mint ismert, a pécsi momentumos képviselők szerint Nyőgéri Lajos eltitkolta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a korábbiak során két ügyben is elmarasztalta, így az önkormányzati törvény rendelkezései alapján a szocialista politikus méltatlan a képviselőségre. A Baranya Megyei Kormányhivatal már tájékoztatta Péterffy Attilát, hogy köteles megindítani az eljárást Nyőgérivel szemben. Hogy méltatlan-e a képviselőségre a szocialista politikus, azt a közgyűlés mondhatja ki. A lapunknak nyilatkozó jogi szakértő szerint az eljárás végén elvehetnék Nyőgéri mandátumát, ám hozzátette: erre igen kicsi az esély, ugyanis a baloldali többségű közgyűlés szavaz erről.

Kerestük Nyőgéri Lajost, hogy megtudjuk, miként vélekedik a történtekről, de az alpolgármester azt mondta, a közgyűlés döntéséig nem szeretne nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Írásban megkerestük a Momentum pécsi szervezetét is, hogy megtudjuk, akkor is kezdeményeznének-e ilyen méltatlansági eljárást Nyőgéri Lajossal szemben, ha még mindig egy frakciószövetségben ülnének, de cikkünk elkészültéig nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!