csend van

2021.11.22. 07:00

Folytatódhat Nyőgéri méltatlansági ügye

Egyelőre nem dőlhet hátra a szocialista alpolgármester, hiába mondta ki a baloldali többségű közgyűlés, hogy nem méltatlan a mandátumára.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

A kormányhivatal kérheti a bíróságtól, hogy mondja ki Nyőgéri Lajos méltatlanságát, amennyiben a közgyűlés döntése jogszabálysértő – magyarázta el a Dunántúli Napló által megkérdezett jogi szakértő.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Momentum pécsi frakciója méltatlansági eljárást kezdeményezett a Baranya Megyei Kormányhivatalnál korábbi szövetségese, az MSZP-s alpolgármester, Nyőgéri Lajossal szemben. A momentumos képviselők szerint Nyőgéri Lajos eltitkolta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a korábbiak során két ügyben is elmarasztalta és eltiltotta a cégvezetéstől, így az önkormányzati törvény rendelkezései szerint a szocialista politikus méltatlan a képviselőségre.

A kormányhivatal aztán értesítette is Péterffy Attilát, hogy köteles megindítani az eljárást Nyőgérivel szemben, melynek a végén a szocialista alpolgármester elveszthette volna a mandátumát. Csakhogy a végső döntés a baloldali többségű közgyűlés kezében volt, amely nem meglepő módon a múlt héten úgy ítélte meg, hogy Nyőgéri nem méltatlan a mandátumára.

Az önkormányzati törvény szerint a kormányhivatalnak a közgyűlés döntéséről szóló tájékoztató kézhezvétele után öt napja van, hogy kérje a bíróságot, mondja ki Nyőgéri Lajos méltatlanságát.

Kerestük a szocialista alpolgármestert a döntéssel kapcsolatban, aki azt mondta, inkább megvárná, hogy leteljen az említett öt nap, addig nem szeretne nyilatkozni.

Többször próbáltuk elérni telefonon Sajgó György momentumos frakcióvezetőt is, hogy kommentálja az ügyet, de egyik hívásunkra sem reagált.

Értesüléseink szerint egyébként a párt vezetésével egyeztetve, és annak engedélyével ment neki a Momentum pécsi frakciója Nyőgéri Lajosnak, és a helyi elnök, Nemes Balázs sem ellenezte a lépést, sőt, részt vett annak előkészítésében.

Botrányos volt a közgyűlés

A múlt heti testületi ülésnek más történéseknek köszönhetően is híre ment. A városvezető szövetség képviselői szócsatába keveredtek a közülük kiszakadt momentumosokkal és a DK-s Bognár Szilviával. Utóbbinak a városházán zajló folyamatokról Észak-Korea jutott eszébe, és úgy fogalmazott: „Nem ezt ígértük polgármester úr, nagyon nem”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!