Márton-nap

2021.11.09. 16:52

Jön az éttermek egyik legerősebb időszaka

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik, aki újbort nem iszik, egész évben szomjazik – ezt tartja a mondás.

Zs. K.

20191109 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Márton-nap alkalmából libalakomát tartottak a Kossuth téren.

Fotó: Matey István

Régen Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, és ilyenkor kezdődött a téli pihenő időszaka. A cselédek megkapták az évi bérüket, hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. A hiedelem szerint a bornak Márton a bírója, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni.

A baranyai éttermek már jó pár hete hirdetik a Márton-napi ajánlataikat. Több helyen nem csak 11-én, Szent Márton napján, hanem egész novemberben várják a libás ételeikkel a vendégeket. Pécsett a Szent György Fogadóban 21 éve készítettek először Márton-napi ajánlatot, mely után sorra követték az éttermek a példájukat.

Az újbor bemutatását pedig hol máshol lehetne autentikusabban megtartani, mint a Villányi Borvidéken: itt is több pincészet szervez libás borvacsorákat, melyekhez nem ritkán élőzenét is szolgáltatnak a vendégek számára. A Bock Pincészet ikonikus Szent Márton Borát 1997 óta készítik el minden évben, és szombaton immár 17. alkalommal rendezik meg a Márton Napi Újbor­ünnepet Villányban. Hagyományosan élőzene, és több kísérőprogram gazdagítja majd az eseményt. Szintén szombaton 17:30-kor kezdődik a villányi óvodások és iskolások felvonulása is a Diófás térre, majd 18 órától Kalap Jakab gyerekműsora, a Bohemian Brass Band, valamint a Szikrázó Tűz tűz­zsonglőr bemutatója szórakoztat, és zsíros kenyérrel, forralt borral, teával várják a térre látogatókat.

Aki biztosra akar menni, az foglaljon asztalt!

A tapasztalatok szerint ilyenkor, vagyis a Márton napjához közeli napokban megháromszorozódik a forgalom, ezért érdemes asztalt foglalni. Ami az árakat illeti, helytől és menüsortól függően körülbelül 10–20 ezer forintért kell a pénztárcánkba nyúlni, ha részesei szeretnénk lenni egy hangulatos újboros libalakomának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!