Újabb megvilágítás

2021.11.03. 20:00

Mandulás kemping: Péterffy nem ad garanciát az ügyben

Miközben a saját, mindössze a demokratikus elvek betartásáért küzdő szövetségesek leszámolása zajlott a legutóbbi közgyűlésen, egy meglehetősen fontos ügyet is megpendítettek a baloldaliak: a Mandulás kempinggel kapcsolatos témát, amiről eddig azt lehetett tudni, hogy Péterffy Attila polgármester tavasszal kijelentette, hogy nem épülhet lakópark. Most más megvilágítást kapott az ügy.

Bóka Máté

Fotó: L. L.

„Ma a Városfejlesztési Bizottság ajánlásának megfelelően határozatban utasítottam el, hogy lakópark épülhessen az egykori Mandulás-kemping területén. Egyúttal arra kértem a tulajdonost, hogy a jelenlegi romos épületeket bontsa le, és tegye rendbe mecseki ingatlanát” – ilyen határozott kijelentést tett még áprilisban az MSZP-DK tengely által irányított pécsi városvezetés első embere, Péterffy Attila. A balliberális polgármester akkor arról is beszélt, hogy határozott céljuk, hogy a Pécs Építési Szabályzat módosítását „a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszéd előzze meg”.

Ilyen előzmények után az év elején kirobbant botrányról vélhetően kevesen gondolták volna, hogy még lesz folytatása, a Mandulás-kemping ügye viszont továbbra sem tért nyugvópontra. A legutóbbi közgyűlésen ugyanis a momentumos Pokorádi Gábor már arra utalt, hogy ezen ügy miatt orrolt meg rájuk a városvezetés – ezért lettek kegyvesztettek – , hiszen az akkor még koalíciós szövetségesként tevékenykedő Momentum tagjai voltak az elsők a jobboldali politikusok után, aki ellenezték a luxus lakópark építését a területen. Pokorádi ezért rá is kérdezett polgármesterénél, hogy tud-e garanciát adni arra, hogy nem építik be, ám Péterffy erre azt válaszolta, hogy ő nem, hanem a közgyűlés tud garanciát adni erre.

Lapunk ezért az önkormányzathoz fordult megtudni: a városvezető koalíció tagjai, a frakciószövetség, illetve a polgármester mikor és milyen tartalmú előterjesztést kíván megalkotni ez ügyben, hiszen azt tárgyalhatja meg a közgyűlés. Ám a Dunántúli Napló hiába adott egy napot a Városházának a válaszadásra, nem reagáltak.

Bár a Mandulás kemping értékesítésének története talán ma már meglehetősen homályosnak tűnhet, annyi azért a korabeli híradásokból kiderül: annak idején baloldali pénzügyi körökhöz vándorolt a köztulajdonban lévő Mecsek Tuors részeként. A céget mindössze 450 millióért vásárolták meg, ám a megyei önkormányzat értékbecslése szerint már 20 évvel ezelőtt is közel 1,6 milliárdot ért a vállalat, három hotel, három kemping, valamint irodák is a cég birtokában voltak. Ezek közül csak a Mandulás-kempinget 180 millióra taksálták.

Miért lehet ennek most jelentősége? Azért, mert már arról utalgatnak a baloldali önkormányzatnál, hogy ennek az összegnek a sokszorosát kellene kifizetni a tulajdonosnak. Auth István, DK-s képviselő felháborodottan arról beszélt, hogy vajon honnan lesz két-három milliárdja arra a városnak, hogy erdővé lehessen nyilvánítani a területet.

Ha ez valóban így lesz, akkor húsz év alatt 1000 százalékos hasznot is hozhat a magáncégnek ez a történet. A területet birtokló Amandula Kft.-t Puch László, egykori MSZP-s pártpénztárnok érdekeltségi körébe tartozóként tartják számon. A cég nem válaszolt a terveikkel kapcsolatos emailes megkeresésünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!