Komikus vezetőség

2021.11.10. 07:00

Megduplázzák a most kinevezett cégvezető bérét a Tüke Busz Zrt.-nél

Azontúl, hogy a baloldali önkormányzat sikertelenül igyekezett keresni új vezérigazgatót a Tüke Busz Zrt. élére, az sem meglepő az elmúlt időszakot nézve, hogy az igazgatóság elnökének fizetését is megduplázzák a vállalatnál. A nemzeti oldal már csak ironikusan tudja kommentálni a történteket.

Bóka Máté

Forrás: L. L.

A megyeszékhely önkormányzatának baloldali koalícióját erősítő Jobbik egyik képviselője, Fürj Csaba még nyáron fogalmazott úgy a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói székére kiírt pályázat sikertelensége kapcsán, hogy a „Mega­sztárban még külön szám is van arra, hogy mennyi alkalmatlan ember hiszi magáról, hogy arra képes, amit csinál”.

A vezérigazgatói posztra ugyanis 22-en pályáztak, de közülük csupán négy személyt tartottak arra érdemesnek, hogy személyes meghallgatásra behívják őket, végül második körös meghallgatásra már nem is került sor egyikük esetében sem. Ami talán érthető is, hiszen az „átvilágító” ügyvédeket, az esetleges politikai nyomásgyakorlást vagy az MSZP-DK-s tengely irányította városvezetés módszereit – amit a baloldalon is már az ország legsötétebb korszakával jellemeztek – a piacról érkező, komoly tapasztalattal bíró szakemberek már nem feltétlenül tűrik el.

Mindenesetre, az önkormányzat idén februártól Bánkuti Istvánt választotta meg a Tüke Busz Zrt. igazgatósági elnökének, aki a vezérigazgatói címet is használhatja. Akkor bruttó félmillió forint havi díjazás mellett 70 százalékos prémiumot határoztak meg számára, ami bruttó 10 millió forintos jövedelmet jelenthetett számára, ám ezt most 100 százalékos emeléssel duplájára növelnék a költségvetési és gazdasági bizottság ajánlásával, hiszen a grémiumban a többséget adó baloldal a 70 százalékos prémium mellett havi bruttó egymilliót adna számára. Ez évente valamivel több mint bruttó 20 millió forint.

Az összeg egyébként megegyezik azzal, amit a leendő vezérigazgatónak ígértek a pályázati kiírásban.

Barkóczi Csaba, a grémium fideszes tagja nemmel szavazott a fizetésemelésre. Meglehetősen pikírten ugyanis azzal érvelt, hogy Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét nem lehet olyan kellemetlen helyzetbe hozni, hogy miközben 23 milliárdos hiányról beszélt, addig duplájára, havi egymillió forintra emelik meg egy cégvezető bérét.

Egyébként a buszos vállalatnál az MSZP-nek a döntésekre akár közvetlen betekintése vagy befolyása lehet – bár ezt nem tudjuk még feltételezni sem a szocialistákról –, hiszen a cégvezetésben helyet kapott Gulyás Emil, a szocialista párt volt városi elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!