Hirdetés

2024.04.25. 08:00

Harkány felkészül a nyárra - Strandnyitással és a zöldövezet megújulásával készül a város a vendégekre

A megújulás jegyében a fürdő és a zöldövezet is felfrissül a városban.

PR cikk

Fotó: Löffler Péter LP Dunántúli Napló DN

Harkányban május 17-én nyit a fürdő strandja. Az előszezonban, június 21-ig a kültéri strandrész minden nap 10-től 18 óráig várja a vendégeket.

Szezon előtti komoly készülődés a fürdőben

Herendi Ferenc, a Harkányi Gyógyfürdő marketing- és ellátási igazgatója elmondta, ugyan még nincs víz a medencékben, de ez ne riasszon meg senkit, hiszen még csak most készülnek a nyitásra. A nyitvatartással kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a Lepke-medencék az előszezonban, azaz május 17. és június 21. között 10 és 18 óra között fogják várni a vendégeket, kivéve akkor, amikor a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzést játszik, ekkor ugyanis a Lepke-medencénél felállított LED-falon ezt végig közvetíteni fogják.

A tervek szerint május 25-re elkészül az új, ötpályás csúszdapark is, amit május 25. és június 21. között a strand nyitvatartási idejében használhatnak majd a vendégek. A kültéri gyerekmedencék az előszezonban kizárólag a gyereknapi hétvégén, azaz május 25-én és 26-án fognak nyitva tartani 10 és 18 óra között, de a kicsiket az előszezonban sem hagyják medence nélkül: a két évvel ezelőtt átadott kültéri Gyerekbirodalomban fogják tudni élvezni a standi játékokat és vizes örömöket.

A sportmedence május 17. és június 21. között 10 és 18 óra között áll a vendégek rendelkezésére.
A régi, hétpályás csúszdapark az előszezonban kizárólag hétvégente, azaz péntek, szombat és vasárnapi napokon tart nyitva, 11 és 18 óra között.

A kültéri Gyerekbirodalom az előszezonban minden nap várja a kicsiket, 10 és 18 óra között. Rossz idő esetén pedig (az egész nyáron) megnyitják a beltéri Gyermekvilágot.

A Harka Vízivilág az előszezonban hétfőtől csütörtökig és vasárnap 10 és 18 óra között áll a vendégek rendelkezésére.
Pénteki és szombati napokon pedig 10 és 20 óra között lesz használható.

A Szaunavilág a Harka Vízivilág nyitvatartásával megegyező időpontban várja a vendégeket.
A gyógymedencék az egész nyár során (mint ahogy egész évben) 10 és 18 óra között fogadják a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket.

Munkálatok Harkány növényvilágában

Még szinte naptári tél volt, mikor elkezdődtek az első tavaszi munkálatok Harkány zöld területein. Az első fűnyírási folyamatot már márciusban el kellett kezdeni a gyors felmelegedés miatt. A fűnyírás a közterületeket, kis­erdőket, utcákat, intézmények zöld területeit érintve körülbelül 710 ezer négyzetméternyi területet ölel fel alkalmanként.
Május 3-án és 4-én kerül megrendezésre a helyi növényszeretők nagy kedvenc eseménye, a virágbörze. Az időpont a népi hiedelemmel összefügg, hiszen a fagyos­szentek napjai sorsdöntőek a különböző kényesebb palánták számára. Az eddig fóliasátrakban nevelt egynyári virágok és konyhakerti- illetve fűszernövények kerülnek eladásra, melyeket ekkor már nagy valószínűséggel nem veszélyeztetnek a kései fagyok.

Az arborétum a megújulás útjának utolsó szakaszába lépett. Az elmúlt évtizedekben tervezett erdőművelési és fakitermelési munkák nem folytak, ezért a faállomány erősen záródott elegyes, többszintű életközösség, melyben kevés fény jut el a talaj közelébe. Egy ilyen zárt fás társulás közparkká való átalakulásakor fontos a látogatókra veszélyes elhalt fák és sérült törzsek eltávolítása, majd későbbiekben olyan törzsszám beállítása, melynél a talaj közelében díszítő virágok és cserjék megfelelő mennyiségű fényhez juthatnak megélhetésükhöz. Ezeket a feladatokat csak több év alatt folyamatosan, többszöri óvatos belenyúlással szabad elvégezni az erdő jellegű faállomány állékonyságának védelme érdekében. Tehát ez az első lépés, a végleges kép évek alatt érhető el, folyamatos, szakszerű tervezett munkával. Ebben az első nagy lépcsőben „Édesanyák kertje”, rózsagyűjtemény, rekortán futópálya és korszerű játszótér kerül kialakításra. Az állatvilágot féltők is megnyugodhatnak, hisz az arborétum lakóinak is kialakítják a megfelelő környezetet.

Az összeállítás a Harkányi Önkormányzat támogatásával készült.
Összeállította: Jusztin Levente.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában