Jó tudni

2021.11.29. 15:44

Sokan érdeklődnek az adó-visszatérítésről Baranyában is

Az adó-visszatérítés lehetősége tartja lázban a családokat ezekben a hetekben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan adja ki az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Az eligazodásban Barlai Krisztina a NAV Baranya megyei szóvivője segített lapunknak.

W. K.

Forrás: St.

Fotó: Shutterstock

Mint elmondta, adó-visszatérítés jár annak, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, és 2021-ben összevont adóalapba tartozó jövedelmet, például munkabért, megbízási díjat, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet, őstermelői jövedelmet szerez, vállalkozói kivétet számol el. Adó-visszatérítés a külön adózó jövedelmek (például a lakás eladása, osztalék, tőzsdei nyereség) utáni adóból nem jár.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy családi kedvezményre jogosultként az kaphat adó-visszatérítést, aki: gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult, várandós nő és a várandós nő közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult, illetőleg rokkantsági járadékban részesül.

Fontos tudnivaló, hogy azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultak, ezért igénybe vehetik az adó-visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek vagy élettársak. A bejegyzett élettársi kapcsolatra ezúttal ugyanaz vonatkozik, mint a házasságra. Családi kedvezményre jogosult az az élettárs is, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.

A családi pótlékra egyedülállóként jogosult szülőnek is jár az adó-visszatérítés. Azok az elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák és emiatt 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot, és ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt, mindketten (teljes összegben) jogosultak az adó-visszatérítésre. Az adó-visszatérítés a családi kedvezményre jogosultnak akkor is jár, ha családi kedvezményt nem érvényesít, vagy azt nem ő veszi igénybe.

Az adó-visszatérítés azoknak a magánszemélyeknek is jár, akik az ekho szabályai szerint adóztak, illetőleg kisadózóként szerepelnek a nyilvántartásban.

Mint Barlai Krisztina lapunk érdeklődésére elmondta, a visszatérítéssel kapcsolatos naprakész információkról tájékozódhatnak az érdeklődők az adóhivatal honlapján (www.nav.gov.hu), a NAV ingyenesen hívható telefonos ügyfélszolgálatain, illetőleg személyesen a baranyai központi és kirendeltségi ügyfélszolgálatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!