vigyázzunk egymásra!

2021.12.05. 07:00

A helyes közlekedést már az oviban tanítják

A gyerekek közlekedését segítő ismeretekkel már az ovisokat is felvértezik a baranyai rendőrök – az általános iskolások számára kidolgozott „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” programot másodikként a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezette be az országban.

Wald Kata

Ideális lenne, ha az általános iskolai bizonyítványnak feltétele lenne a KRESZ-vizsga is – vettette fel a Postabontás rovatban a minap egy olvasónk. Mint levelében írja, a tudás birtokában nagyobb biztonságban lennének a fiataljaink, a KRESZ is lehetne egy a kötelező tantárgyak közül.

A felvetésre reagálva a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelte, fontosnak tartják, hogy az általános iskolás korú gyermekeknek a közlekedési ismereteket átadják, ezért a Csongrád megyei mintát követve másodikként vezették be az országban az általános iskolás diákok számára készült „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” (KEVE) közlekedésbiztonsági programot. – Az oktatási módszer lényege, hogy a rendőrök és pedagógusok egymást kiegészítve interaktívan, egymásra épülő jelleggel oktatják az általános iskolás tanulókat. A felmenő rendszerű projekt célja – figyelembe véve a diákok korosztályát, életkori sajátosságait – a közlekedési, baleset-megelőzési ismeretek átadása – emelte ki a rendőr-főkapitányság.

A 2019/2020-as tanévben Baranyában 21 általános iskola csatlakozott a tankerületeken keresztül meghirdetett programhoz, és az első osztályokban megkezdődött az oktatás. A 2020/2021-es tanévben ez folytatódott a második osztályokban és ismét lehetőség nyílt az elsősök csatlakozására is. Így a megyében már 38 érintett iskola van. A tanév kezdetére pedig szakemberek kidolgozták az óvodák nagycsoportosai részére a KEVE-Mini programot, amelynek célja a gyermekek közlekedését segítő ismeretek átadása három fő témakörben: gyalogosközlekedés, viselkedés utazás közben és közlekedés kerékpárral, futóbiciklivel. A foglalkozásokon a kisgyermekek számára könnyen érthető, játékos formában fogalmazzák meg a közlekedési szabályokat és a közlekedéshez kapcsolódó, biztonságukat érintő normákat.

Az általános iskola után sem engedik el a fiatalok kezét

– Felmerült az igény, hogy nyolcadik osztály után se engedjük el a fiatalok kezét, ezért kidolgoztuk részükre a KEVE-GIMI programot – közölte a Baranya Megyer Rendőr-főkapitányság. – Cél, hogy a fiatalok példamutató, felelősségteljes felnőttként közlekedjenek. Megismerkedhetnek a kerékpáros, segédmotoros kerékpáros és autós közlekedéssel, de az ittas vezetés, a segítségnyújtás elmulasztása és cserbenhagyás bűncselekményekkel, továbbá a biztonsági öv használatának fontosságával – hangsúlyozták. A program – amelyben ebben a tanévben 50 iskola 130 osztálya vesz részt – már harmadikosok részére is lehetőséget nyújt a kiskamaszok életkori sajátosságait figyelembe véve a közlekedésbiztonsági ismeretek megszerzésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában