Jó tanácsok

2022.01.09. 07:00

A bejgli már a múlté, most jöhet a diéta és az edzés

Vízkereszttel hivatalosan is lezárult a karácsonyi időszak. Sokan ilyenkor elégedetlenül állnak a tükör előtt, és minél gyorsabb változást akarnak, azonban ezt sem szabad esztelenül.

Móga Richárd

Forrás: MW

Bejglik hada, töltött káposzta, és kacsasültek. Karácsonyi ételek, amit képesek vagyunk addig enni, amíg el nem fogynak. Így nem is olyan meglepő, hogy ebben az időszakban rajtunk marad némi súlyfelesleg, amit a legtöbben ilyenkor azonnali diétával kompenzálnának, azonban nem árt odafigyelni. 

 

Képesek lehetünk ilyenkor nagy elhatározásokat hozni, melyek rendszerint alig egy hónapig tartanak, azonban nem érdemes drasztikus változásokba kezdeni. 

 

– Ami leginkább célratörő lehet, hogy meghatározzuk, hogy ezentúl mikor és mennyit mozgunk – hangsúlyozta a pécsi életmód-tanácsadó. – Találni kell a héten olyan napokat, illetve napszakokat, amikor kizárólag magunkkal tudunk törődni. A folyamatot még inkább segíti, ha a szeretteink támogatnak is benne. 

 

Semmit nem ér a diétánk, ha a táplálkozásunk nem megfelelő. A bűnözések ideje már a múlté, és minden bizonnyal mindenki csúcsra járatta a nassolást, és a nagy evéseket. Eljött a gyümölcsök, halak, zöldségek, magvak ideje. Kulcsfontosságú ilyenkor, hogy tudatosan éljünk, és ne az előre elkészített ételeket vásároljuk. 

 

Persze vannak emberek, akik alapból nem hajlamosak a hízásra, de olyanok is akadnak, akik valamiképp két zserbó között rá bírták venni magukat arra, hogy az ünnepek alatt is mozogjanak. 

 

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a testedzés és az étkezés egyaránt nagyon fontos. Ha alkalmanként mégse tudnánk ellenállni hívogató süteményeknek vagy édességeknek, akkor sincs tragédia, ugyanis az evés utáni mozgással tehetünk azért, hogy biztosan ne maradjon súlyfeleslegünk. 

 

– Természetesen én sem tudtam nemet mondani a bejglire, meg a szaloncukorra sem. Különösebb lelkiismeret-furdalásom nem is volt, ugyanis tartottam magam a tervezettekhez, és minden édességevést követően lementem megsétáltatni a kutyámat, így addig is mozogtam – vélekedett a PTE ETK egykori hallgatója. 

 

Az italok fogyasztása sem segít a kitűzött alakunk elérése érdekében, ugyanis egy feles megivása felér egy fél ebéddel. Sokan nem veszik komolyan, de az égetett szeszek kalóriatartalma nagyon magas, ezért ha mindenképp alkoholt szeretnénk fogyasztani, célszerűbb inkább a száraz borok vagy pezsgők közül választani. A hízás és a fogyás kulcsa az anyagcsere. Ha elérjük a normál mennyiségű táp­anyagbevitelt, afelett válik érdekessé, hogy hány kalóriát égetünk el. Ha túl keveset eszünk, az anyagcsere csökken, de lassabban fogyunk. 

 

 

Öt alappilléren múlik az egészségünk

 

Az egészséges életmódnak összességében öt alappillére van. A legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami azt jelenti, hogy a tápanyagokból sem hiány, sem túlzott bevitel nem történik. Fontos elem továbbá a fizikai aktivitás, a mentális egyensúly, és az általános egészségügyi állapot is. Ezek azonban mit sem érnek, ha a rossz szokásainkat nem bírjuk elhagyni, amelyek különösen veszélyesek az egészségünkre. De olyan ártalmas dolgok is vannak, melyekről sokan azt gondolják, hogy nem az. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!