Kutatás

2022.01.07. 12:22

A dohányzás is káros a látásra

A lakosság átlagéletkorának növekedésével a vakok és gyengénlátók száma folyamatosan emelkedik a világban.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vakság vezető oka az éleslátás helyét érintő ideghártya betegsége, melynek két formáját különböztetik meg a szakemberek. A gyors látásromlást okozó nedves, és a lassabb lefolyású száraz formát. A száraz a gyakoribb, speciális kezelése jelenleg nincsen, vitaminpótlással és megfelelő táplálkozással azonban a betegség előrehaladása lassítható. A nedves a ritkább forma, mely a súlyos látásromlások 80–90 százalékáért felelős. Kezelés nélkül a kimenetel rossz, a folyamat a centrális látás maradandó elvesztéséhez vezet. A pécsi szemészeti klinika megközelítőleg 600 ebben a betegségben szenvedőt gondoz. 

– Fontos, hogy újonnan kialakuló torzlátás, foltlátás esetén a betegek mielőbb jelentkezzenek szemészeti vizsgálatra, hogy az időben elkezdett kezeléssel a lehető legjobb látóélességet érhessük el. A betegség megelőzése érdekében az antioxidánsokban gazdag táplálkozás, illetve a dohányzás mellőzése javasolt – nyilatkozta a Braille írás mai világnapja apropóján Csutak Adrienne, PTE KK Szemészeti Klinika igazgatója. 
Külön program foglalkozik az összefüggés feltárásával

Napjainkra a hagyományos Braille írás mellett számos, a modern technika adta lehetőséget kihasználó segédeszköz könnyíti a látássérültek életét. Elektromos videónagyítók, hangoskönyvek, képernyőolvasó programok segítik a mindennapi boldogulást, és a munkaerőpiacon történő elhelyezkedést. A pécsi szemészeti klinika munkatársai azért dolgoznak, hogy társadalmunkban minél kevesebb legyen a látássérült beteg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!