Jó tudni!

2022.01.28. 12:38

Érdemes KOMA-snak lenni a NAV szerint

A NAV köztartozásmentes adózói adatbázisa, a KOMA, azon adózókat tartalmazza, akik a hónap utolsó napján az adatbázisba-kerülés feltételeit teljesítik, és a KOMA-nyomtatványon kérték felvételüket az adatbázisba – nyújtott tájékoztatást az év elején aktuális kérdésben Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya megyei szóvivője.

W. K.

Fotó: Shutterstock

Mint részletezve elmondta, az erre irányuló kérelmet elegendő egyszer benyújtani, és egészen addig szerepelni fog az adózó a KOMA-ban, ameddig folyamatosan megfelel a feltételeknek. A minden hónap 10-én frissülő adatbázis nyilvános, bárki számára elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján. 

 

A feltételek teljesítéséhez szükséges többek között a bevallások benyújtása és a befizetési kötelezettségek rendezése. Akár egy be nem fizetett hulladékszállítási díj, vagy közlekedési bírság is az adatbázisból való azonnali kikerülést eredményezheti, hiszen ezek is köztartozásnak minősülnek. 

Aki KOMA-s, gyorsabban tudja intézni azon ügyeit, amelyekben köztartozás-mentességet kell igazolni, például hitelfelvételkor vagy a támogatás-igényléskor. 

 

Az adatbázisban (https://www.nav.gov.hu/adatbazisok/koztartozasmentes) való szereplés esetén nincs szükség adóigazolásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!