Veszélyes lehet

2022.01.29. 18:57

Jégmentést gyakorolnak megyeszerte a tűzoltók + VIDEÓ

A korcsolyázás szerelmeseinek kedvezett az időjárás az elmúlt hetekben: több Baranya megyei tó is alkalmassá vált a téli sportra.

bama.hu (forrás:BMKI)

Forrás: katasztrófavédelem

Forrás: katasztrófavédelem

https://fb.watch/aTnnmM08q8/A befagyott tavakra azonban érdemes fokozott óvatossággal rámenni – az időjárás enyhülésével a korábban még alkalmas területek is veszélyessé válhatnak, pillanatok alatt beszakadhat alattunk a jég.

 

Ilyen szimulált helyzetben gyakorlatoznak a napokban a Baranya megyei lánglovagok is. A pécsi hivatásos tűzoltókkal például Kozármislenyben találkozhattak a környékbeliek – a Határszél Önkéntes Tűzoltó Egyesület búvárával, valamint a Szent Flórián Önkéntes- és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület tagjaival kiegészülve. A tűzoltók számára nagyon fontos, hogy minden helyzetben – így a jégről mentés esetén is – tudják, mit kell tenni, hogy azonnal cselekedhessenek, ha segíteni kell. 

Ahhoz, hogy ne történjen baj, nekünk is be kell tartanunk néhány tanácsot.

Csak azután menjünk a jégre, miután meggyőződtünk annak kellő szilárdságáról. Legalább ketten, optimális esetben hárman sportoljunk együtt, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz.

Fontos a ruházat helyes megválasztása. A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés és a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető.

 

Ha reped, illetve beszakad a jég:

Azonnal hasaljunk a jégre (nagy fekvési felület), lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal (mindig a lehető legnagyobb felfekvési felületen) kússzunk a part felé. Ha a jég a korábbi előjelek nélkül szakad be, vagy túlságosan későn reagálunk és már beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

 

Ha a jégfelület alá kerülünk:

Tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Próbáljunk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 fok, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).

Forrás: katasztrófavédelem

Mások bajba kerülése esetén a következő módon nyújthatunk segítséget:

Hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert (ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, alattunk is beszakadhat a jég). Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét (a jég törékeny). Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal).

Vigyázat: ne húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a ruhája ujjánál fogva, mert ruhája a varrásoknál könnyen elszakadhat.

Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ezáltal az elől lévőt a mentés során a többiek hatékonyan támogatják.

Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, így mielőbbi értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös segélyhívó számon.

A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.

A közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezért a telefonkártya feltöltöttségétől függetlenül hívhatók. Ezek: 112, 105, 104, 107. Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hol és mi történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában