Hagyomány

2022.01.12. 12:26

Tartják régi szokásaikat a szerb családok Mohácson

Vízkereszt napja szenteste a mohácsi szerbeknél. Fenyőfát díszítenek és rendszerint a nagyszülők, szülők és gyerekek együtt ülnek este az ünnepi asztalhoz, hogy a hagyományos étkek, sütemények fogyasztása mellett az emlékeket is felelevenítve beszélgetnek - írja a Mohácsi Újság.hu.

B. M. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Képünk ökumenikus imahét alkalmából a pécsi görögkatolikus templomban készült.

Forrás: MW

– A mi családunkban szerencsések a gyerekek, nekik kétszer jön a Jézuska, mert a katolikus karácsonyt is tartjuk, ajándék akkor is, meg most is jár - mosolygott Sztepanov Zorica, amikor már az ünnepi készülődés közben a hagyományaikról beszélt. 

– Egy hét szigorú böjtöt tartva – amikor csak gabonaféléket és zöldségeket főzünk - a halat kivéve más állati eredetű ételt, de még tojást se használva készül szentestére a vacsora. A halászlé nálunk is elengedhetetlen, mellette olajban sült, csak zsemlemorzsában megforgatott süllőt rántok, ami így is finom, valamennyien nagyon szeretjük.

– Kétféle karácsonyi süteményünk van, azokat is elkészítem. Egyik a linzertésztához hasonló lepény, amiből a templomból hazajövet tör a család minden tagja, a másik pedig réteslapokból sül, a lapok között rétegenként darált dió, mazsola és cukor helyett méz van. Ebbe egykor arany és ezüst pénzérmét rejtettünk el, ami a megtalálónak szerencsés évet ígért. Persze, hamarjában nem költhette el, mert a család ikonjának fa keretébe kellett tűzni, majd egy év múltán lehetett onnan kivenni. Nekem már csak ezüst kétszáz forintosom van, annak örülhet majd valamelyik családtag – mesélte az ünnepváró programot. 

Sztepanov Zorica gyerekeit, azok házastársait és hat unokáját várta az ortodox szentestére. Az unokák közül hárman már 22 évesek, a legfiatalabb pedig 14 éves. 

 

A család tagjai a tervek szerint a mohácsi szerb kisebbséghez tartozókkal közösen az idei évben karácsony másnapján mentek templomba, ugyanis Hercegszántóról Bibity Jovan atya január 8-án 10 órakor tartott misét Mohácson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!