Folytatná a pereskedést a polgármester

2022.01.09. 20:00

Vicze Csilla szerint jó lenne, ha Péterffy végre Pécs értékeinek megóvásával foglalkozna

Nem üres fenyegetőzés volt Péterffy Attila részéről, hogy fellebbez a Vicze Csilla környezetvédő aktivista ellen indított ügyben. Pedig könnyen visszafelé sülhet el Pécs polgármestere számára, hogy folytatná a pereskedést.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Fotó: Laufer László

A Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a Dunántúli Naplónak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet: a rágalmazás büntetőjogi tényállása is szóba jöhet Péterffy esetében. 
 

– Jó lenne, ha Péterffy Attila már nem volt munkahelyének, a Pannon Power cégcsoportnak az érdekeit, hanem polgármesterként a város értékeit, környező erdők védelmével a levegő tisztaságának megóvását tartaná szem előtt – fogalmazott Vicze Csilla megkeresésünkre küldött válaszában. 
 

A CMM szóvivője arra reagált, hogy Pécs polgármestere nemrég fellebbezést nyújtott be, miután első fokon elveszítette a környezetvédő civillel szemben indított pert. Mint ismert, Péterffy Attila kezdetben több sajtóközlemény és szórólap ürügyén perelte be Vicze Csillát, a polgármester szerint ugyanis valótlan állítás, hogy „2008–2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban”, amivel megsértették a jó hírnevét. Péterffyék időközben módosították a keresetüket, az ötszázezer forintos sérelemdíj követelését elengedték, és most már becsületsértés miatt perelik a környezetvédő civilek szóvivőjét. A bíróság végül első fokon kimondta, hogy Vicze Csilla nem tett valótlan tényállítást, Pécs polgármestere pedig rögtön az ítélet után úgy nyilatkozott: fellebbezni fognak. 
 

Azóta kiderült, Péterffy nem csak fenyegetőzött az ítélet kihirdetése utáni indulat hevében, hanem tényleg folytatná a pereskedést. 
 

– Vajon miért fontos ennyire ez az ügy neki? Indulatból, hatalomfitogtatásból, büszkeségéből fakad ez a nevelő célzat, amit a tárgyaláson hallottunk vagy valamilyen korábbi sérelme van? – tette fel a kérdést Vicze Csilla válaszában. 
 

A polgári foglalkozását tekintve ügyvéd Vicze Csilla arra figyelmeztetett, jó lenne, ha Péterffyt a jogi képviselői tájékoztatnák arról, ha folyamatosan a perben, közokiratban, és a tárgyalásokat követően a sajtóban nagy nyilvánosság előtt valótlanul állítja valakiről, hogy hazudott, akkor felmerülhet, hogy a rágalmazás büntetőjogi tényállását valósíthatja meg. 
 

Vicze Csilla hozzátette, ennek ellenére nem tesz büntetőfeljelentést. 
 

– Inkább a keresztényi megbocsátást gyakorlom, különösen így, a lecsengő karácsonyi ünnepkör idején – fogalmazott a CMM szóvivője. 
 

Felszabadult mosoly az ítélethirdetés után 
Fotó: Laufer L.

Vicze Csilla a peres eljárás közben sokat egyeztetett védőjével, dr. Halmos Péter ügyvéddel
Fotó: Laufer László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!