Fogyasztóvédelem

2022.02.23. 12:28

A kókadt, fonnyadt palánta kerülendő a boltokban és a piacokon is egyaránt

A fagyos napok elmúltával indulhat a palánták kiültetése. Ha boltban vagy piacon vásároljuk, rendkívül fontos, hogy jó minőségűt válasszunk, ami arról ismerhető fel, hogy jól begyökeresedett, egészséges, a kiültetésre megfelelő méretű, a levelek és a szár egymással arányosak, a színe élénk, haragoszöld.

Wald Kata

Fotó: Shutterstock

Kerüljük a vékony szárú, megnyúlt palántákat, hiszen ez a tünet a növényi szövetek gyengültségéről tanúskodik és a legtöbb növény nehezen heveri ki később. Nem javasolt a kókadt, fonnyadt palánta megvétele sem, hiszen ez gondozási hiányosságra, az öntözés elmaradására utal. 

 

A palántákat vásárlás előtt alaposan ellenőrizzük, hogy nem látható-e rajta valamilyen kártevő, szívás- vagy rágásnyom. Bármiféle, a fajtára nem jellemző elszíneződés vagy folt gyanakvásra ad okot. 

 

A bizonytalan származású, fajtájú, egészségi állapotú palántát árusító, a későbbi reklamációra lehetőséget nem nyújtó utcai árusokat tanácsos elkerülni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!