Változások következnek

2022.02.14. 12:27

Egységes lesz a tanárképzés a PTE-n is

Jelentősen megváltozik a tanárképzés módja 2022 őszétől, ugyanis a kormányzat egységes, ötéves tanárképzést vezet be a következő tanévtől. 

Móga R.

Fotó: Dodó Ferenc

Az eddigiektől eltérően a tanárképzés egységes lesz – nem különül el az általános iskolai és a középiskolai képzés –, és időtartama egységesen 10 félév lesz. A harmadik év utáni választási lehetőség megszűnik, az egységes képzésben szerzett diplomával általános és középiskolában lehet majd tanítani a jövőben. 

 

Gerner Zsuzsa, a Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központ főigazgatója elárulta, hogy nem alakul át a pedagógiai-pszichológiai elméleti és gyakorlati felkészítés modulja, azonban sok más dolog igen. 

Változnak a gyakorlatok, hiszen az új képzésben részt vevők a képzés teljes időtartama alatt gyakorlatot teljesítenek, amely pályaismereti, pályaszocializációs gyakorlattal egészül majd ki. A tanítási gyakorlat megmarad, de több egymásra épülő elem alkotja majd. Ilyen például a hospitálás, a mikrotanítás (a tanóra részfeladatait végzi el a hallgató vezetőtanár irányításával és részvételével) és az önálló óratartás is. 

 

A PTE Tanítsunk Magyarországért! egyetemi mentorprogramjának szakmai vezetője, Gerner Zsuzsa arról is tájékoztatást adott, hogy a szaktanári képzési rendszer miben lesz más. Tudniillik azokat, akik középiskolában fakultációt szeretnének tanítani vagy emelt szintű érettségire felkészíteni, még várja az iskolapad. Elvégre a pedagógus I. minősítés megszerzése után kénytelenek lesznek elvégezni a szaktanári képzést is az egyetemen az oktatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!