Ébredezik a természet

2022.03.01. 17:30

Ismét hódoltak a boroknak Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében immáron 65. alkalommal tartották meg a hagyományos metszési bemutatót, és a nagy népszerűségnek örvendő szaktanácsadási napot.

Móga Richárd

Itt az idő szemügyre venni a tőkék, a szőlővesszők állapotát

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

Lassan itt a tavasz, ami egyet jelent a kerti munkák megkezdésével. Ahogy az emberek megérzik a nap melegét, már vágyakoznak is a kertbe, hogy részesei lehessenek az alvó természet ébredésének. A népszerű metszési programnak az idei esztendőben a Szentmiklóshegyi Kísérleti Telep újonnan létrehozott rendezvényterme adott otthont. Az esemény egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy szakszerű módon ápoljuk növényeinket a megfelelő termés érdekében. 

 

A kutatóintézet elnöke, Madaras Zoltán köszöntőjében kitért az intézet folyamatban lévő fejlesztéseire, valamint beszélt azon célokról is, amelyek elsődlegesen a termelőkkel történő szorosabb kapcsolattartást szolgálják. Kiemelten fontosnak vélte az együttműködést, hiszen a kutatóintézetben folyó szakmai munka akkor érik be igazán, ha az eredményeket a termelésben résztvevők hasznosítani tudják. 

 

Ezt követően érdekfeszítő előadásokat tartottak elismert kutatók és szaktanácsadók, ráadásul még a 2021-es évjáratot is értékelte Ipacs-Szabó István, az intézet borásza. Mindezek után Werner János, az intézet szőlésze megtartotta a metszési bemutatót, amit már egy könnyedebb műfaj, a borok kóstolása követett. 

 

A minőség rovására mehet a mennyiség

A metszés időszakában rengeteg olyan dolog van, amire érdemes figyelni a jó termés érdekében. Mindenekelőtt érdemes megvárnunk a fagyok végét, majd utána jöhet a rügyek vizsgálata. A metszés mértékét ugyanis a rügyek épségének alapján ítélhetjük meg. Ezt követően eltávolíthatjuk az elszáradt, letermett csonkokat. Általában az a jó, ha a termőterület minden négyzetméterén 20–30 ép, egészséges rügy marad. Létfontosságú, hogy ne terheljük túl, mert a mennyiség csak a minőség rovására fokozható. Végül pedig aranyat érhet, ha az úgynevezett vágómetszés módszerét alkalmazzuk, vagyis a kétéves csapon két vessző maradjon meg, a többit vágjuk le. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!