Támogatás is segíthet

2022.03.07. 17:30

Sok a felelőtlen gazdi - értesültünk a Hachiko Állatvédő Egyesülettől

Rendszeresen kap bejelentéseket állatkínzás és háziállatok elhanyagolása, magára hagyása kapcsán a mecsekszabolcsi Hachiko Állatvédő Egyesület.

Mohay Réka

– Legutóbb négy kiskutyát dobtak be a kerítésen keresztül, miután az illető telefonos megkeresésére elmondtuk, jelenleg nem tudunk már több állatot befogadni. A kutyakölykök súlyosan megsérültek – mondta Pintérné Tavali Irén, az egyesület egyik alapítója. 

 

– Múltkor a menhely mögé dobtak ki kutyákat, és ha elkezdenek világra jönni az új kölykök, egyre több ilyen eset várható, minden évben ezt tapasztaljuk – mondta. 

Mint megtudtuk, az ügyben már a rendőrség is nyomoz. 

– Szerencsére teszi a dolgát a hatóság, felkeresik a tetteseket. Az állatkínzásért börtönbüntetés is kiszabható – számolt be az állatvédő. 

Elmondta, gyakori eset, hogy az állattulajdonos az ivartalanítás elmulasztása miatt született kölyköket, felnőtt állatokat is az utcára teszi vagy a nemkívánatos kiskutyákat, macskákat megölik. 

 

– Nem tisztem megítélni, de attól tartok, aki ártatlan állatokat megkínoz, az bármire képes lehet. Az állattartás nem játék, hanem felelősséggel járó feladat – mondta a tulajdonos. 

Az állatmenhely dolgozóitól azt is megtudtuk, hogy, előfordulnak a mai napig a törvény tiltása ellenére véres állatviadalok, ahol nagy összegekben lehet fogadni, melyik állat marcangolja szét a másikat. 

 

– Naponta öt-hat bejelentést kapunk, hogy helyezzünk el elhagyott állatokat. Sajnos napi szintű már az állatkínzás Pécsen és környékén. Előfordult például olyan is, hogy drótot kötöttek egy állat nyakára, ami belenőtt a bőrébe. Gyakran jelentik be szomszédok, ismerősök, hogy a környezetükben már nem bírják nézni az állatok szenvedését – mondta Pintérné Tavali Irén. 

 

A ráktól is megkímélhetjük kedvenceinket

A szakértő szerint az ivartalanítás a megoldás. Egy műtét pár nap kellemetlenséget okoz csak az állatnak, utána viszont az élettartama is meghosszabbodhat. A hormonális problémák okozta daganatok ugyanis az állatokat sem kímélik, prosztata- és melldaganattól, méh­gyulladástól is megkímélhetjük kedvenceinket ezzel a beavatkozással. Bár az elvégzése költségekkel jár, de támogatást, segítséget igényelhetnek azok, akik elvégeztetik az ivartalanítást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!