Olcsón vagy drágán

2022.03.03. 07:00

Virágzik a bizományi a pécsi Hungária úton

Olcsón venni, drágán eladni. Ez lehetne az iparág, a bizományi értékesítés legfőbb szakmai alapelve. Ám azért a dolog nem ennyire egyszerű.

Pucz Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Az érdeklődők kedvükre válogathatnak a termékek között (illusztráció)

Forrás: MW

Fotó: Gyurina Zsolt

Még az avatatlan szemnek is feltűnik, mennyi hasonló arculatú üzlet sorakozik egymás mellett, a Hungária utca két oldalán, nem túl távol a Kórház tértől. Műszaki használt cikkesek érik egymást lépten-nyomon. A boltokban a rend meg a rumli folyamatosan váltja egymást. Egyik helyen a rendszer jól áttekinthető, máshol a káosz uralkodik, hűtők, konyhai berendezések, televíziók, telefonok, porszívók, számítógépek tűnnek fel, minden különösebb összhang nélkül. 

 

Az egyik legrutinosabb bolttulajdonos, Mihalik Csaba 1997-ben kezdte. Utána többen is kedvet kaptak az üzlethez a szomszédos ingatlanokban. Bár pontosan nem lehet meghatározni, most éppen hányan várják az eladni vágyókat, illetve a vevőket: az egyik cég bezárt, a másik kiadó, bérlőt keres, a harmadik éppen nincsen nyitva, a negyedik most költözött odébb pár házzal. 

– Pontos árrésről nem lehet beszélni – jelentette ki a tapasztalt boltos. – A külső rengeteget számít, egy-egy kisebb karcolás, horpadás alaposan lerontja az összhatást, pedig belül akár jobb is lehet a szerkezet. 

 

– Kik járnak ide, a gazdagabbak, vagy a szegényebbek? 

– Negyed évszázaddal a hátam mögött sem tudom pontosan eldönteni. Mert a megunt, drágán vett termékek ugyanúgy felbukkanhatnak, mint az elavultabb, kisebb értékűek. Aki újat akar, szívesen szabadul meg a régitől. 

 

– Akad ebben vállalkozói kockázat? 

– Természetesen mindenről papírt írunk, a legjobb szándékkal és hittel vesszük át az árucikkeket, személyi igazolvány felmutatása után. Ennek ellenére, a lopásból származó tárgyakat teljes mértékben nem zárhatjuk ki. Idén is akadt rá példa. Valakit elkaptak a rendőrök, ő mindent bevallott, meg is jelentek nálunk a bűn­üldözők. Ilyenkor el is szokták vinni a bűnjeleket, ez a mi veszteségünk. Részünkről ez nem minősül orgazdaságnak, de kártalanítást senkitől sem várhatunk. A tolvajt persze beperelhetnénk, ám évekig futhatnánk a pénzünk után, kevés reménnyel. 

 

– A világhálón zajló forgalmazás nem öli meg a szakmát? 

– Ettől nem kell tartani. Mivel itt nem gyári csomagolásban lévő portékákról van szó, nagyon lényeges a személyes megtekintés. Az megelőzheti a későbbi reklamációkat is. 

 

– A panaszok így teljességgel kizárhatók? 

– Szó sincs róla! A vevők néha bizony tájékozatlanok, otthon hibásan üzemelik be a gépezeteket. Azt szoktam mondani, én nem csaphatok be senkit, mert immár két és fél évtizede vagyok szinte ugyanott, tehát engem könnyen meg lehet találni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!