Megérintett már az ünnep

2022.04.18. 11:31

A kereszténység legfontosabb történetét elevenítették fel

Pécsen mindig akadnak programok és tömeges rendezvények, tavaszonként azonban van egy esemény, ami óriási tömegeket mozgat meg: az Ifjúsági Passió. Idén a járvány okozta két év kihagyás után rendezték meg a tettyei dombokon.

Mohay Réka

Sokéves hagyomány, hogy húsvét előtti vasárnap egy különleges drámajátékban elevenítik fel Jézus utolsó földi útját Pécs egyik legszebb helyszínén. Az egyházmegye Ifjúsági Referatúrája (KatIfi) évek óta gondoskodik az esemény szervezéséről.

– Idén Felföldi László megyés püspök ötlete alapján a Nagy Lajos Gimnázium diákjait és oktatóit is bevontuk a megvalósításba, a rendező pedig Mikuli János volt. Rengetegen jöttek el most a két év kihagyás után – mondta el Berecz Tibor ifjúsági referens, aki az egész folyamatot összefogta fiatal segítőivel.

Akkora volt az érdeklődés, hogy a tömeg egy része nem is fért közel a tettyei romok között zajló eseményekhez. A rendezvény különlegessége, hogy a résztvevők a történet részeseivé válhatnak, ezzel az ünnep átélését is elősegítve – az ötlet a középkori misztériumjátékokat idézi.

 – Egyedülálló a pécsi passió, jó ötlet, hogy minden szabadtéren történik. Bízom benne, hogy a fiatalok is át tudták élni a történetet. A teljes passió eljátszása mindig egyházi hagyomány volt, de a népszokások világában is találkozunk például nagycsütörtöki virrasztással vagy nagypénteki Jézus-kereséssel – állapította meg Várszegi Csaba, a Nagy Lajos néprajztagozatán is tanító magyartanár, aki Kajafás főpapot formálta meg.

Bár több száz fiatalt lelkesíteni és megmozgatni embert próbáló feladat, hiszen egy katolikus gimnázium sem lehet garancia a maradéktalan lelkesedésre, úgy látszik, a passiójátékban való részvétel képes volt hatást gyakorolni a szereplőkre is.

– Hatalmas élmény volt, úgy érzem igazán bele tudtam élni magam a történetbe. Más volt így, mint mondjuk filmen nézni a szenvedéstörténetet, érthetőbbé vált az ünnep üzenete. Tetszett, hogy a nézőket is bevontuk, így Jézust hatalmas tömeg kísérte – fogalmazott a tizedik osztályos Pánczél András.

A főbb szerepek közül többet a KatIfi önkéntesei játszottak, akik már rendelkeztek előzetes tapasztalatokkal. Arnold Sebestyén tavaly a film formájában elkészített passióban is Jézust alakította. A PTE tanár szakos hallgatója számára a hétköznapok során is meghatározó az Istenbe vetett hite.

– Ennyi nézővel még nem találkoztam korábban. Jó volt látni, hogy a hozsanna éneklésekor felragyogott az emberek arca, és velünk együtt örültek. Érezni lehetett az ünnep közeledését – mondta el Sebestyén. 
 

Szép kihívás volt

A Janus Egyetemi Színház vezetése során számos produkciót rendezett Mikuli János, a passió ugyanakkor újdonság volt számára is. 

– Szakmailag is izgalmas kihívásnak éltem meg, főleg, hogy ez nem csupán egy színdarab, hanem a kereszténység legszentebb története. Törekedtem egyszerű, szimbolikus képeket létrehozni, így megjelenítve a bibliai eseményeket. Az énekeket, hanghatásokat a gimnázium kórusa biztosította. Felemelő érzés volt számomra, hogy közösségépítés is zajlott az első pillanattól kezdve, Berecz Tibor atya vezetésével imádsággal, elmélkedéssel kereteztük a próbákat – fogalmazott a rendező. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!