Korszerű technológia

2022.04.13. 09:39

A régi nátriumlámpák helyett LED világít majd

A felújítás során a hídkandeláberek 1914-es megjelenéséhez nyúltak vissza, és a híd múltjához és hiteles továbbéléséhez méltó állapot kialakítását tűzték ki célul.

bama.hu (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Ezért – örökségvédelmi szakemberek bevonásával – a 32 hídkandelábert háromágú formában gondosan rekonstruálják és újraöntik, míg a 12 parti, a 8 pilon- és 4 eredeti, Széchenyi-korabeli nagy kandelábert a szakértők restaurálják, számolt be róla a magyarepitok.hu. 

 

A kutatások eredményeként aprólékos munkával tervezték meg és készítették el a fenti felsorolásban első helyen említett 32 kandeláber munkáihoz szükséges öntőmintákat, amelyek felhasználásával a mohácsi öntödében gyártják le a világítóoszlopok vasszerkezetét. 

 

A vasöntödében a híd hosszú történelme során használt technológiákhoz hasonlóan, de modern eszközökkel folyik a munka. Úgynevezett homokszekrényekben először az öntőminták segítségével a kandeláberelemek negatív formáját hozzák létre, ezt követően homokból készült magminta behelyezésével alakítják ki a belső üregeket is. 

 

Az öntvényhez szükséges alapanyagot korszerű indukciós kemencékben melegítik fel, és ha a minősége megfelelő, 1400 Celsius-fok körüli hőmérsékleten lecsapolják és üstökbe töltik az olvadékot. Innen öntik át a vasat a homokszekrényekbe, majd miután azok lehűlnek, kiveszik a kész vasöntvényeket, amelyek még egy gondos felülettisztítást követően kerülnek elszállításra az üzemből. 

 

Mind a restaurált, mind az új vasöntvény kandeláberek a Lánchíd kékesszürke színére festve kerülnek majd vissza régi-új helyükre, eltekintve a négy Széchenyi-korabeli nagy kandeláberektől, ahol az eredeti, bronz felület látszik majd. 
Mindemellett a világítóoszlopok nemcsak külsejükben újulnak meg: az eddigi nátriumlámpás megoldás helyett modern és energiatakarékos LED-világításúvá alakítják őket. 

Címkék#öntöde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!