Érdemes résen lenni

2022.04.20. 14:01

A tömeget használják ki a buszon a tolvajok

A Tüke Busz Zrt. járatain a hangos utastájékoztatón keresztül hívják fel a figyelmet arra, hogy mindenki vigyázzon értékeire, óvják azokat a zsebtolvajokkal szemben. A megyei rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy az ilyen jellegű lopások ellen a legjobb védekezés a megelőzés, mivel a bűnözők észrevétlenül tevékenykednek.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

A helyi járatú autóbuszok kiváló terepet jelentenek arra, hogy a zsebtolvajok űzhessék törvénytelen munkájukat. Érthető tehát, hogy a rendőrség és a Tüke Busz Zrt. az utasok védelme érdekében indított kampányt a közelmúltban. 

A hangos tájékoztató egy ideje már nemcsak a járat számáról vagy éppen a következő megállóról ad információt, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy a buszokon zsebtolvajok lehetnek, ezért mindenki vigyázzon értékeire. Érdeklődésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, a zseblopásokat főként tömegben, bevásárlóközpontokban, piacokon, közösségi közlekedési eszközökön követik el. 

Hangsúlyozták, a tolvajok észrevétlenül viszik el értékeinket, így a legjobb védekezés ellenük a megelőzés. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a pécsi helyi járatú autóbuszokon hangosbemondón figyelmeztetik az utasokat. A rendőrség külön kimutatást nem vezet arról, hogy a városban hány alkalommal történt lopás a buszokon az elmúlt időszakban. Annyit azonban tudni lehet, hogy „a jelenség nem trendszerű”, elvétve találkoznak egy-egy ilyen bűncselekménnyel.

Kiemelték, hogy elővigyázatossággal sokat tehetünk azért, hogy az esetek száma ne növekedjen. Néhány jó tanácsot is megosztottak munkatársunkkal a rendőrök. Azt javasolják, hogy a közösségi közlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával az utasok figyeljenek környezetükre, kézi- illetve válltáskájukat szorítsák a testükhöz, és azt mindig tartsák maguk előtt. Fontos, hogy az értékeket a belső zsebekben rejtve tartsák, a táskák, hátizsákok pedig ne maradjanak nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!