Nepomuki-ünnep

2022.04.21. 18:30

Két év után ismét lesz jánoskázás is a programban

Már várják a csónakosok jelentkezését.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: RiTTer Doron

 Várhatóan nemcsak a mohácsiak, hanem a távolabbról érkezők közül is sokan lesznek kíváncsiak a május 21-én kezdődő Nepomuki-ünnepségre, amit két év kényszerszünet után ismét eredeti formájában rendeznek meg, így a kétnapos esemény része lesz a hagyományőrző jánoskázás is. 
 

Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentje emlékére a múlt századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket Mohácson, ami az egész környékről sokakat vonzott a Duna-partra. A múlt század második felétől – nyilván nem véletlenül – feledésbe merült a hangulatos esemény, de 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát. A látogatottsága ugyan nem vetekszik a busójáráséval, de évről évre többen hallgatják például az állandó programmá vált fúvóskoncertet a hajókikötőben, majd gyönyörködnek a folyó vízét borító mécsesekben, azaz a jánoskákban. Utóbbi, s gyakorlatilag minden más program tavaly és 2020-ban is elmaradt, a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani a rendezvényt. 
 

Idén viszont szerencsére nincs akadálya, hogy a Nepomuki-ünnepséget eredeti formájában rendezzék meg. Ennek megfelelően várják azok jelentkezését, akik szívesen részt vennének csónakjukkal az esti, hagyományos jánoskázáson. Az érdeklődők a Tourinform irodában iratkozhatnak fel személyesen, a 69/ 505-515-ös telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail-címen, legkésőbb május 14-éig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!