Már nem éri meg autót lopni

2022.04.24. 20:00

Vesztett lendületéből a hajdani tolvajtempó

Elmúlt már az autótolvajok „hőskora”, évről évre drasztikusan csökkenő tendenciát mutat az elkötött négykerekűek száma. Baranyában például az elmúlt évben már tíznél is kevesebb autótulajdonos lelte csak hűlt helyét gépjárművének. Persze a statisztikák nem vigasztalják azokat, akik pórul jártak.

Radnai Balázs

Fotó: Török János

Továbbra is áll még az a mondás, hogy ellophatatlan autó nem létezik, hiszen a tolvajok bármilyen gépkocsit képesek elkötni, amennyiben ez szándékukban áll. Szerencsére egyre kevésbé éri meg számukra az autólopás és ezt támasztják alá mind az országos, mind a Baranya megyei statisztikák. 

2020-ban összesen 309 autólopást jelentettek Magyarországon, majdnem feleannyit, mint az azt megelőző évben. A számokat torzítják a vészhelyzet miatti lezárások, de a csökkenő tendencia mindenféleképpen tetten érhető, ha a tíz évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítunk: egy évtizede még 4800 autót loptak el egy naptári év alatt az erre specializálódott bűnözők. 

Az biztos, hogy nem a védelmi technológiák érdeme, hogy lecsökkent a járműlopások száma, a háttérben inkább az áll, hogy egyre kevésbé éri meg a tolvajoknak kockáztatniuk bűncselekmény elkövetését. Kelet-Európa országait, így köztük hazánkat is elárasztották a nyugati olcsó, jó minőségű használt gépjárművek, így a tolvajok számára nem éri már meg eltulajdonítani egy bizonytalan műszaki állapotú autót. 

– Míg a Baranyában elkövetett személygépkocsi-lopások száma a 2010-es évek elején még félszáz környékén alakult, addig az elmúlt pár évre ez a szám tíz alá csökkent – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a regionális számokról. 

A megye bűnüldözői szerint az autólopások számának fogyatkozásában kiemelt szerepet játszik a bűnügyi felderítő munka hatékonysága, illetve a közterületi állomány gyors és hatékony reagálóképessége. Emellett a rendőrség megelőzési szakemberei folyamatos kampányokkal igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy az értékeik – például az autójuk – védelme érdekében sokat tehetnek ők maguk is. 

– Kellő odafigyeléssel akár a gépjárműlopás is megakadályozható, hiszen egy zárt autót kulcs nélkül sokkal nehezebb ellopni, mint azt, amelyben csalogatóan ott lóg a slusszkulcs – hívja fel a figyelmet a baranyai rendőrség szóvivője. 

A katalizátorokat még mindig előszeretettel viszik

Katalizátorlopással még mindig próbálkoznak országszerte, mivel ez az drága autóalkatrész viszonylag könnyen értékesíthető. Ráadásul meglovasítása nem igényel olyan komoly szakértelmet, mint egy mai modern autó eltulajdonítása, ebből következően inkább „amatőr” bűnözők próbálkoznak ezzel a műfajjal. Márpedig a profi autótolvajokkal szemben sokkal könnyebb dolguk van a bűnüldöző szerveknek felderíteniük ezeket az ügyeket, így a legtöbb katalizátorban utazó tolvaj hamar rendőrkézre kerül. Ez persze nem vigasztalja a megkárosított autótulajdonosokat, akiknek a gépjármű típusától függően több tíz-, de akár százezer forintjuk is bánhatja amennyiben lába kél a katalizátornak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!