Település összekötő út

2022.05.04. 14:57

Ez év tavaszán megújultak a Szent Márton zarándokút jelzései

Ez év tavaszán összesen 17 km hosszúságban újultak meg a Szent Márton-zarándokút jelzései a Baranyai-dombság területén, Nagypalltól Máriakéméndig – a munkálatokat a települések önkormányzatai támogatták.

Márton 316-ban a mai Szombathely területén található egykori Savariában született, bejárta egész Európát, a franciaországi Tours városának püspökévé választották, s ott is lett eltemetve 397. november 11-én. – Születésének és halálának helyszínét a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal, a Via Sancti Martini köti össze. Ehhez kapcsolódva 2010-ben kezdődött meg a Szent Márton-út kiépítése Baranyában, amely a megyében található, Szent Mártonnak szentelt templomokat és a róla elnevezett településeket köti össze egy természeti szépségekben, építészeti, művészeti, néprajzi örökségben, kortársalkotókban és -alkotásokban gazdag, különféle nemzetiségek által tarkított, gyalogosan és kerékpárral egyaránt járható útvonallal – a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának tájékoztatója szerint. 

A Szent Márton-út az alábbi baranyai településeket fűzi fel, más falvakat is érintve, összesen 54 km hosszan: Kisújbánya – Zengővárkony – Pusztakisfalu – Lovászhetény – Nagypall – Erzsébet – Szellő – Kátoly – Máriakéménd – Hásságy – Magyarsarlós – Nagykozár – Pécs, Újhegy. Ennek az útvonalnak egy 17 km hosszúságú szakaszán újultak meg nemrég a zarándokút jelzései. 

A Máriakéméndi Búcsújáró Nagyboldogasszony Kegytemplom internetes közösségi oldalán fellelhető tájékoztató szerint idén a máriakéméndi Kisboldogasszony napi búcsúra, szeptember 11-én az út egy szakaszán, mintegy 16 kilométeres távon vezetett zarándoklat indul Nagypallról, a Mindenszentek templomától a Nagypalli-halastavakon, Erzsébeten, Szellőn, Kátolyon át Máriakéméndig. A kegytemplomban német nyelvű szentmisével ér majd véget a program. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!