Jellegzetes építmény

2022.05.12. 11:30

Féltették a Mecseket a nagy építkezéstől

A baranyai megyeszékhely egyik jellegzetes építménye a tévétorony, ami egyben rekorder is: Magyarország legmagasabb közcélú épülete.

Zs. J.

Mikor építették, Európában ennél három magasabb vasbeton televíziós torony volt, Moszkvában, Stuttgartban és Dortmundban. 

A tévétorony története az 1960-as években indult. Akkor is állt egy hatvan méter magas acéltorony a Misina-tetőn, ehhez rögzítették a televízió-műsor sugárzásához szükséges antennákat. Az idő haladt előre, és szükség volt arra, hogy a tévétornyot továbbfejlesszék. Ekkor kezdődött el egy nagyobb tv-átjátszó állomás és a vasbeton torony terveinek előkészítése. 

Az építkezési munkálatok 1964-ben kezdődtek el, az alapokat a sziklába helyezték el. Több mint egy évet vett igénybe, amíg robbantással sikerült kimélyíteni a húsz méter átmérőjű és tizenkét méter mély alapgödröt a sziklába, ezt követte a vasszerelés és a betonozás. 1966 tavaszára elkészítették a kivitelezők a csúszózsalut és megkezdődhetett az építés. 

A torony építését a pécsiek is árgus szemekkel követték. Volt olyan, aki azzal hívta fel az építtetőt, hogy vigyázzon, mert ferde a torony. Megnyugtatták, hogy ez csak optikai csalódás, mivel a hegy lejtőihez képest tűnik csak ferdének a torony. 
Hat évvel később, 1972-ben elkészült a tv-torony. Korábban az egyik építészmérnök azt nyilatkozta lapunknak, hogy emlékszik még, amikor a Fenyves Szálló épült, milyen szenvedélyes viták zajlottak miatta. – Az emberek féltették a Mecseket. Azóta a Fenyves Szálló mindenki számára természetes, hiányozna is. Így lesz ez az új óriás toronnyal is – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!